Kategoriat
Internet Räntit

Ihan pilvessä

Kuka tarvitsee enää kiintolevyjä? Nykyään yhä enemmän ja enemmän tallennustilana käytetään ns. pilvipalveluja. Pilvipalvelun idea yksinkertaistettuna on seuraavanlainen: siirtämällä tietosi tähän metaforiseen pilveen eli jossain internetin syövereissä sijaitsemalle palvelimelle pääset dataan käsiksi miltä koneelta tahansa missä vain. Data voi olla esimerkiksi kuvia kissoistasi, pöytälaatikkonovellisi raakaversio tai ihan mitä tahansa muuta. No onpas näppärää.

Mutta onko pilvipalvelut todellakin se tulevaisuuden tapa tallentaa kaikki?

Toivottavasti ei.  Dropboxin, Google Driven tai Apple iCloudin kaltaiset pilvipalvelut eivät yllä  ainakaan minun pääasialliseksi tiedonsäilöntäpaikaksi.

Pilvipalveluissa on paljon hyviä ominaisuuksia, joita yläpuolella on lueteltu. Mutta se, mitä ihmiset unohtavat usein ajatella, on niiden tuomia negatiivisia puolia, sillä vaikka pilvipalvelut vaikuttavat todella kätevältä ja modernilta keinolta säästyä sen ainaisen muistitikun tai ulkoisen kiintolevyn kuljettamiselta paikasta toiseen, on näissäkin palveluissa ongelmakohtansa jotka kannattaa ottaa huomioon.

Täytyy kuitenkin muistaa, että pilvipalveluiden omistajat ovat yrityksiä, jotka tavoittelevat taloudellista tuottoa. Ja siirtämällä tietosi heidän tallennustilaan, menetät samalla hallinnan sinne siirrettyjen tiedostojen osalta. Vaikka tarkastelemani pilvipalvelut mainitsevat käyttöehdoissaan, etteivät he vaadi tiedostojen omistusoikeutta itselleen, he kuitenkin muistuttavat, että he voivat poistaa säilömääsi tavaraa milloin tahansa ilman erillistä ilmoitusta, tai lopettaa palvelun tarjoamisen jos näin haluavat. Ja tällöin et kallisarvoisiin lomakuviin välttämättä pääse ollenkaan käsiksi. Siellä lepäävät.

Alla Louis CK:n humoristinen näkemys pilvipalveluihin (cloud computing), hieman ei-sopiva töissä katsomiseen:

YouTube Preview Image

 

Mitä mieltä te olette, haluatteko pitää tavaranne fyysisessä tilassa, vai haluatteko mieluummin päästä käsiksi tietoihinne missä vain – samalla sallien kolmannelle osapuolelle saman mahdollisuuden?

Kirjoittanut Tommi

Olen reilu parikymppinen kaupallisen alan opiskelija. Ränttäilen usein ajankohtaisista aiheista laidasta laitaan, mitä nyt mielen päällä sattuu vain olemaan.

Vastaa