Kategoriat
Liikkuminen Räntit

Pyöräily – se tehokkain liikkumisen muoto

”Anybody who rides a bike is a friend of mine”, on pyöräilyjumala Gary Fisher kerran todennut. Ja mies on oikeassa. Pyöräilijät ovat todellisia maanteiden kuninkaita, sanoivat muut mitä tahansa.

Pyörää voi myös kantaa. Shakkimatti, autoilijat.

 

Alla on nimetty 10 eri perustelua sille, miksi minun mielestäni pyöräily on paras tapa liikkua paikasta toiseen.

 

 

 

 

 

1. Pyöräily on hyvää hyötyliikuntaa.

Sanomattakin selvää. Usean teorian mukaan liikunta edistää terveyttä. Ja pyöräilyn voidaan määritellä olevan liikuntaa. Eli pyöräily edistää terveyttä. Kuormitusta on helppo säädellä sen mukaan, haluatko kehittää räjähtävää voimaa vai ikuista kestävyyttä. Vai haluatko pelkästään liikkua paikasta toiseen. Joka tapauksessa pyöräily ei suotta ole suomalaisten toiseksi suosituin liikuntamuoto heti lenkkeilyn jälkeen.

 

2. Pyörä on edukas hankinta.

Pyörät eivät keskimäärin maksa paljoa. Hinnat lähtevät kaksinumeroisista luvuista, joten pyörä ei ole kovin suuri investointi mikäli haluat liikkua huomattavan paljon nopeammin verrattuna kävelyyn. Toki laadukkaammat pyörät voivat maksaakin jo ykköstuhansia mikäli harrastuksen haluaa venyttää äärimmilleen, mutta peruspyörällä pärjää jo hyvin pitkälle ja nopeaan.

 

3.Pyörä on helpompi (ja halvempi) huoltaa kuin auto.

Pyörät menevät harvoin rikki. Ja silloin kun vika iskee, on ongelmakohta helposti paikannettavissa. Vain pienellä huollolla pyörän elinikä on huikea – rasvaa ketjut, vaihda jarrupalat, uusi renkaat silloin tällöin. Siinä kaikki. Mikäli vika ylittää oman jaksamisen osaamisen, voi pyörän viedä huoltoon – ja sekin maksaa suhteessa melko vähän ottaen huomioon, että laite tulee takaisin kuin uutena.


4. Aina on hyvä sää pyöräillä

Satoi tai paistoi, pyörä liikkuu. Pyörä lähtee käyntiin kovilla pakkasillakin, jos osaa vain pukeutua oikein. Mikäli sattuu hieman paleltumaan tai kesällä kastumaan, se vain osoittaa sinun paremmuutesi muihin ihmisiin nähden – olet todella omistautunut pyöräilylle, ja olet selvästikin hyvin määrätietoinen ihminen ja onnistunut elämässäsi muutenkin kaikin puolin.

 

5. Jokainen kulkuväylä on sinun kulkuväyläsi

Vastoin yleisiä olettamia pyöräillä voit siellä, mistä pääset vaivattominta reittiä vain kulkemaan. Allekirjoittanut ei kuitenkaan kehoita ketään pyöräilemään moottoriteitä, sillä vaikka motarin pientare olisikin nopein reitti, eivät kaikki pyöräilyä arvostavat osaa kunnioittaa reittivalintaasi tarpeeksi.

YouTube Preview Image

Antti Matikainen osaa arvostaa oikeita asioita.

 

6. Onnettomuudet eivät koskaan ole sinun syytäsi.

Pyöräilijä ei jää auton alle, auto ajaa pyöräilijän päältä. Pyöräilijä ei aja jalankulkijan päältä, vaan jalankulkija jää pyöräilijän alle. Teiden kuninkaana pyöräilijällä on aina etuajo-oikeus. Sen vuoksi sekä jalankulkijat että autoilijat ovat valinneet pyöräilijät yhteiseksi vihollisekseen – autoilijat kuvittelevat omistavansa autokaistan, ja jalankulkijat jalkakäytävän. Näiden kulkuväylien nimeäminen autokaistaksi ja jalkakäytäväksi on kuitenkin vain salaliitto estää pyöräilijöiden liikkuminen kokonaan, sillä kaikkihan tajuavat kuinka ylivertaista se on etenkin näihin kahteen muuhun verrattuna.

 

7. Lait eivät koske sinua

Koska olet teiden kuningas, liikennesäännöt vain juuri ja juuri koskevat sinua. Kypärän käyttö on suositeltavaa, mutta käyttämättä jättäminen ei sakon arvoista. Ai mikä hands free? Ainoa todellinen sääntörajoitus pyöräilijälle on tankojuoppous, mutta koska pyöräilijät muutenkin ovat parempia ihmisiä kuin muut, ajavat he humalassakin suoraan. Tai suorankaltaisesti.

 

8. Olet nopea.

Kun keskinopeus on 30 km/h, voi jalankulkijat ihmetellä miksi he ovat liikkeellä jalan ja autoilijat miettiä miksi joutuvat käymään  koko ajan tankilla.

9. Olet sporttinen

Näytät hyvältä kun pyöräilet. Voit valita mieleisesi asusteen pyöräilyyn – tiukkaa tai löysää, rentoo vai sporttia. Pyörällä liikkuvat mielletään yleensä hyvin urheilullisiksi ja terveet elämäntavat omaaviksi ihmisiksi, joilla on hyvät arvot ja positiivinen asenne elämään.

 

10. Olet parempi ihminen

Pyörän satulaa voi ajatella ikään kuin jalustana jolle nouset, aavistuksen ylemmäs muista. Voit nauraa makeasti ohittaessaasi kahdeksan ruuhkaan juuttuneet peltikuutiot samalla kun hento vastatuuli raikastaa kehoa ja mieltä. Olet tehnyt tänään jotain. Olet pyöräillyt.

 

Miksi et sinäkin pyöräilisi tänään?

Kirjoittanut Tommi

Olen reilu parikymppinen kaupallisen alan opiskelija. Ränttäilen usein ajankohtaisista aiheista laidasta laitaan, mitä nyt mielen päällä sattuu vain olemaan.

Vastaa