Kategoriat
Politiikka Räntit Suomi

Vaalisalaisuus

Nyt kun on vaalit ohi niin voi jo kirjoittaa hieman niihin liittyvästä asiasta. Nimittäin vaalisalaisuudesta. Vaalisalaisuushan tarkoittaa seuraavaa:

Vaalisalaisuudella tarkoitetaan äänestäjän oikeutta antaa äänensä siten, että kukaan ei saa tietää, ketä tai mitä hän äänesti. Käytännössä tämä toteutetaan yleensä salaisella lippuäänestyksellä. Äänestäjä kirjoittaa näkösuojan tarjoavassa äänestyskopissa valintansa paperiselle äänestyslipulle, jossa ei ole äänestäjän nimeä, ja omakätisesti pudottaa lipun suljettuun uurnaan. Kun uurnassa olevia ääniä myöhemmin lasketaan, niitä ei enää voida yhdistää yksittäisiin äänestäjiin. (WikiPedia)

Nykyäänhän ollaan menty sosiaalisen median kautta ja tavallisen median kautta siihen, että kerrotaan jommassa kummassa se ketä on äänestänyt. Tämä tuntuu lisääntyneen varsinkin sosiaalisen median takia, näissä vaaleissa huomasin, että hyvinkin moni ilmoitti sen ketä äänesti. Sen tietty voi osittain ilmoittaa jos sillä, että kertoo tekevänsä ehdokkaan X vaalityötä tai tykkäävänsä ehdokkaan FB-sivuista.

Mikäli toimittaja olisi aikoinaan mennyt äänestyspaikalle kyselemään ihmisiltä ketä he ovat äänestäneet, ei hän olisi saanut helpolla vastauksia. Nykyään taas tuntuu saavan vastauksen tuohon kysymykseen hyvinkin helposti, kysyy vain.

Itse en ole kuitenkaan paljastanut omaa ääntäni kenellekkään tai no ehkä pari ihmistä sen saattaa tietää käytyjen yksityisten keskustelujen perusteella ja toivonkin, että he pitävät sen itsellään. En ole kuitenkaan julistanut SoMessa tai muuallakaan omaa ääntäni julkisuuteen.

En tietenkään sano sitä, että ihmisellä ei olisi oikeutta kertoa sitä ketä on äänestänyt. Henkilöä on vain turha lähteä painostamaan siinä, että kertoo äänensä sillä vaalisalaisuus on äänestäjän oikeus.

Jokaisella on oikeus kertoa ketä äänesti ja olla myös kertomatta se.

Kirjoittanut Marko

Marko on sivuston ylläpitäjä ja luoja (sekä se tyyppi, joka maksaa tämän lystin).
Taskusta löytyy nenäliinoja, datanomin paperit, ajokortti mallia Beee, tradenomin paperit ja firman lipetit.
Pelit, webbi, koodaus, kamera, elokuvat ja muu mukava kuuluu harrastuksiin.
Työ taas on sitä koodausta/sovelluskehitystä/helpdeskiä/palvelimen ylläpitoa/yms.

3 vastausta aiheeseen “Vaalisalaisuus”

Hyss, kukaan ei ehkä huomannut :D
No ei, totta tuokin ja oli eilen mielessä tämä sivusto ja pohdin pitempäänkin tätä asiaa. Artikkelia on tulossa kunhan saan kirjoitettua ne.

Ei näy nämä muutkaan kirjoittajat paljoa kirjoittavan :D No pitää tehdä ratkaisuja tämän viikon aikana :)

Vastaa