Kategoriat
Ihmiset Palvelut Räntit Sekalaiset räntit

Käteinen eilen, tänään ja huomenna

Tuli tässä pohdittua sitä miten ”maailma” on niin sanotusti muuttunut. Omalla kohdallani tuntuu ainakin käteisen käyttö vähentyneen vuosien saatossa huomattavasti. Tämä tuntuu olevan muutenkin suhteellisen yleinen ilmiö sillä kaupassa yhä harvemmin törmää ihmisiin, jotka maksaa käteisellä ostoksia.

Pari vuotta sitten tuli käytettyä käteistä huomattavasti paljon enemmän. Ei nämä nykyiset systeemit ollut niin yleisiä täällä kuin nyt on ja korttirahan kanssa pelaaminen on loppujen lopuksi helppoa. Aikoinaan tuli yleensä nostettua automaatista rahaa ennemmin kuin maksoi Visa Electronilla.

Tällä hetkellä käteisen käyttö on sitä, että syötän kolikoita cola-automaattiin kun niitä sattuu olemaan. Silloin tällöin tulee automaatista otettua se 20 euron seteli ja käytettyä se kahviin ja/tai sämpylään sekä johonkin muuhun vastaavaan työpaikan kahvilassa. Tosin vinkuupa tuo sirukortti sielläkin suhteellisen usein, käteisen käsittely vähenee vaikka kassalla se tuntuu olevan joskus nopeampaa, koska nuo sirukortinlukijat tuntuvat tahmaavan silloin sun tällöin.

Mitenkäs sitten huomenna, eli tulevaisuudessa näitä pyöritellään? Tämä on sinällään mielenkiintoinen kysymys ja itse uskon, että käteisen käsittely tulee vielä vähenemään nykyisestä. Sirukorttienlukijat saisivat kehittyä niin voisi olla huomattavasti nopeampi käyttää – tosin voi olla aika haastava lähteä kehittämään tuota. Mitenkähän lie mobiilimaksaminen edistyy? Tullaankohan joskus saamaan toimivia systeemeitä niin, että voit periaatteessa kävellä kaupasta ulos kärryjen kanssa ja kärryt tietää mitä sinulla on tai joku portti tietää mitä tuotteita sinulla on siellä?

Ikeassahan on käytössä itsepalvelukassat, jossa asiakas itse skannaa tuotteet ja sitten maksaa ne itse sirukortinlukijan kautta. Tuo oli näppärä systeemi mielestäni ja siellä oli pari asiakaspalvelijaa 4-6 kassaa kohden, joten jos ongelmia tuli niin apu oli lähellä. He samalla tietty katsoivat, että kaikki tulee skannattua ja sitä kautta maksettua.

Onko teillä mietteitä tästä aiheesta? Itse voisin tähän loppuun vielä lyhentää tämän setin: Käteisen käyttö tulee vähenemään huomattavasti!

Kirjoittanut Marko

Marko on sivuston ylläpitäjä ja luoja (sekä se tyyppi, joka maksaa tämän lystin).
Taskusta löytyy nenäliinoja, datanomin paperit, ajokortti mallia Beee, tradenomin paperit ja firman lipetit.
Pelit, webbi, koodaus, kamera, elokuvat ja muu mukava kuuluu harrastuksiin.
Työ taas on sitä koodausta/sovelluskehitystä/helpdeskiä/palvelimen ylläpitoa/yms.

Vastaa