Pari sanaa tietovuodosta

marraskuu 6, 2011 1 kommentti »
The cup that can only be half-full.
Creative Commons License photo credit: vrogy

Viikonloppuna on vuotanut 16000 henkilön tiedot, joukossa on sotuja, nimiä, osotteita ja muuta mukavaa. Tutkiskelin itse listaa kaverin kanssa ja koitimme pohdiskella mistä tämmöinen on vuotanut. Seurailin eilis illan tätä keskustelua ja paria eri Twitter feediä ja tässä hieman koontia aiheesta.

Itse tutkiskelin listaa ja etsin tietysti omia ja tuttujeni nimiä – onneksi en löytänyt. Jotain hämmentävää Luottokunnan testidataa sieltä löytyi, josta tuli idea että tämä on jokin maksuhässäkän kautta vuotanut (spekulaatiota). Sitten tuli uutinen, että Osku Ry myöntää että osa tiedoista voi olla heidän listoiltaan (ilmeisesti siellä ollut pieni vuoto). Tässä vaiheessa aloin epäilemään, että listoja on parikin (tai useampi) yhdistettynä sillä osassa on pelkät hetut ja osassa taas huomattavasti enemmän tietoa – outoa on se, että datan muoto on suhteellisen samanlaista. Mikko Hyppönen (F-Secure) sanoi Twitterissä seuraavaa: ”@haloefekti Musta rupeaa tuntumaan että siinä on useampi eri lista yhdistettynä.” – samoilla linjoilla olisin tässä.

Lista lähti minun tietojen mukaan liikkelle Ylilaudan kautta ja olipa tuo Ylilauta ”kuolleena” jonkin aikaa (oli hautakivi ja kaikki). Listahan ei helpolla verkosta katoa, sillä joku kun sen ottaa ja laittaa levitykseen se ei häviä verkosta helpolla – tuskin koskaan. Se unohdetaan kyllä, mutta eri asia häviääkö se.

Statistiikka tuossa listassa oli mielenkiintoista. Samalla postinumerolla olevia kuin minä löytyi jonkin verran samaten samassa kaupungissa asuvia löytyi huima määrä. Sitä en osaa sanoa mistä tämäkään johtuu, mutta mielenkiintoista se on silti. Sähköpostiosoitteet listalla olivat myös mielenkiintoisia, listalla oli yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen osotteita ja niiden opettajia ja opiskelijoita.

Varoituksen sanana voisin varoittaa laittamasta omia tietojaan näihin ”katso oletko listalla” -työkaluihin. Joku voi olla niinkin pirullinen, että tallentaa sitä dataa. Ennemmin lähtisin kysymään siltä tutulta nörtiltä olisiko hänellä lista josta voisi katsoa onko sillä listalla.

Tekijä kiinnostaisi kovastikin, julkisuuteen ei ole vuotanut vielä sitä kuka tämän on tehnyt, mutta se on varma että se selviää.

Vinkkinä vielä lopuksi: Miettikää kahdesti minne tietoja laitatte :) Ei pitäisi olla mikään uusi juttu.

Lisää luettavaa

Yksi kommentti

  1. […] oman lusikan soppaan tai heitän lusikan soppaan tässä blogissa. Olen puhunut tästä aiheesta RantSitellä ja yksityisissä keskusteluissa. Nyt on aika tuoda tämä aihe myös tälle […]

Vastaa

You must be logged in to post a comment.