VR ja kumppanit mokailee

syyskuu 24, 2011 Ei kommentteja »

Suurin pöly on jo laskeutunut kun VR otti käyttöönsä Tiedon ja Accenturen toteuttaman lipunmyyntijärjestelmän. Päätin kirjoitella hieman kommentteja tästä aiheesta ja koittaa samalla saada teiltä jonkinlaisia kommentteja.

Kuten osa tietää olen nykyään yrittäjä ja pääasiallinen toimenkuvani on verkkosovellusten tekeminen eli käytännössä sovelluskehityksen jokaisessa vaiheessa olen mukana. Itselläni on siis jo suhteellisen hyvä kuva sovelluskehityksestä ja miten sitä kannattaa tehdä. Nämä ovat vain minun mielipiteitäni, mikäli sinulla on oma mielipiteesi niin ole hyvä ja kommentoi!

Testaaminen on tärkeä osa järjestelmän käyttöönottoa, sen tarkoituksena on löytää järjestelmästä bugit ennen julkaisua. En tiedä tarkalleen miten tässä testaaminen on tehty. Kuulin vain juttua Twitterin kautta, että sitä olisi suoritettu Intiassa asti (netissä on nimittäin erään henkilön ansioluettelo missä kohtana on tämän järjestelmän testaaminen). Tätähän olisi voinut testata Suomessa? Onko niin, että haluttiin hakea halvin mahdollinen testaajaryhmä vai eikö Suomesta löytynyt päteviä henkilöitä?

Hieman lisää vielä testaamisesta. Petteri Järvinen kirjoitti omassa blogissaan hyvän keinon testaamiseen.

Jos riittävän realistisen ympäristön järjestäminen ei muuten onnistu, miksei testiä avata asiakkaille? VR olisi voinut luoda testiympäristön, josta käyttäjät olisivat varanneet leikisti lippuja. Joka 1000. tilaus olisi palkittu lahjakortilla ja jokaisesta löydetystä bugista olisi maksettu vaikka 100… tai no, sanotaan 20 euroa. Järjestelmä olisi otettu tuotantokäyttöön vasta sitten, kun kaikki toimii.

Olisin muuten itsekin ollut osallisena tuossa jos tommoinen testaaminen olisi järjestetty.

Siirrytään käyttöönottoon seuraavaksi. Pohdiskelin tässä olisiko asteittainen käyttöönotto onnistunut paremmin, todennäköisesti ei sillä vanha järjestelmä olisi pitänyt ympätä uuteen järjestelmään. Nythän on ollut niin, että lippuautomaatit eivät ole toimineet, koska ne ovat kuormitaneet järjestelmää liikaa (ainakin minun kuulemieni juttujen mukaan, korjatkaa jos olen väärässä). Tämä on tietysti kuormittanut henkilökuntaa niin junissa kuin tiskeillä, sillä lippuja on saanut vain heiltä ja osa jopa matkustanut ilmaiseksi, koska ei ole saanut ostettua lippua.

Tiedottaminen on tärkeä osa, kun kaikki menee pieleen. VR, Tieto ja Accenture on ollut välillä hyvinkin vaitonainen tästä asiasta. Monesti kuitenkin avoimuus on parempi asia kuin vaitonaisuus. Nytkin VR:n nettisivuilla tiedotetaan, että ”Lippuautomaatit pidetään suljettuna – korjaustyö edistynyt”. Tiedon sivuilla ei taas kerrota oikein mitään, sama tahtoo olla Accenturen sivuillakin.

Toivotaan, että VR:n ongelmat jäävät tänä vuonna tähän sekä toivotaan, että junatkin kulkisivat loppu vuonna hieman paremmin kuin viime talvena.

Tsemppiä VR:n etulinjaan niin juniin kuin tiskienkin taakse!

Vastaa

You must be logged in to post a comment.