Festarikävijöistä

heinäkuu 24, 2011 1 kommentti »

On taas se vuodenaika kun ihmiset kansoittavat popkulttuurin kehdot, armaat festivaalialueemme. Kulunut kesä on ollut ensimmäinen jona olen edustanut festarikävijöitä henkilökunnan puolelta. Olen siis pyörähtänyt useammillakin pippaloilla palvelemassa ah-niin-armaita humalaisia nuoria aikuisia. Useimmiten käytös onkin ollut suhteellisen kiitettävää, mutta portilla turvatarkastusta tehdessä tuli mieleen että aika urpoja sinnekin sekaan riittää.

Kuten moni tietää, on suurimmalla osalla festareita omat juomat kielletty. Tämä lieneekin se suurin murheenkryyni, sillä massan painaessa portteja kohti on kunnon tarkastus miltei mahdotonta tehdä. Vähän kurkataan laukkuun ja taputellaan taskuja ja matka jatkuu eteenpäin. Olisikin siis varsin suotavaa, että niitä laukkuja availtaisiin valmiiksi, ja taskutkin olisi syytä tyhjentää mikäli niissä lompakkoa enempää tavaraa on.

Urpoja on siis monenlaisia. Harmittomimpia lienevät pari kaljaa kassiin piilottaneet ”ai mä en yhtään muistanu näiden olevan täällä” -tapaukset, jotka kiltisti poistuvat ulkopuolelle juomaan oluensa tai jättävät ne portille. Myös hyvin päissään olevat piilottelijat ovat suht helppoja, ainakin noin huomaamisen kannalta. Tästä hyvänä esimerkkinä vastaan tullut herrashenkilö, joka oli piilottaut vaatteisiinsa yksitoista (11) kaljatölkkiä. Eihän niitä siinä huomaa..

Vähän hankalampia ovat tapaukset, jotka varsin hyvin tietävät säännöt, mutta kuvittelevat niiden koskevan vain muita ihmisiä. Jos sanotaan, että alueelle sopii tuoda vain ja ainoastaan tyhjiä tai avaamattomia muovisia virvoitusjuomapulloja, tämä ei tarkoita a) viinapulloja b) siideripulloja c) tölkkejä d) lasipurkkeja e) taskumatteja. Mikäli myöskin sateenvarjot on luokiteltu kielletyiksi esineiksi, olkaa hyviä älkääkä turhaan raahatko niitä tukkimaan porttia, vaan viekää suosiolla vaikka narikkaan. Se kuitenkin useimmiten on matkan varrella festarialueelle.

Idiooteimpia lienevät ”mä oon lukenu säännöt ja ei mainittu mitään tästä” -ihmiset. Useimmiten nämä ovat selvinpäin, ja yksi tapaus jopa vaati itseltäni nimen kun kauheassa ruuhkassa kielsin tuomasta tölkkiä alueelle. Kaivoipa vielä puhelimellaan festarien sivut esille ja tuli pätemään. Hei, ihan oikeasti. Kyllä meillä järjestyksenvalvojilla on tietämys siitä mitä saa ja mitä ei saa tuoda alueelle. Jos on epäselviä tapauksia, voimme kysyä esimieheltä joka tekee lopullisen päätöksen. Vittuillaksemme me ei mitään kielletä, vaan ihan turvallisuuden nimissä nämä päätökset tehdään. Jos toisella portilla olet päässyt metallisen termarin kanssa läpi, ei tarkoita että siellä se sallittaisiin. Se on vain saattanut jäädä huomaamatta, joten älä itke kun meidän portillamme se otetaankin pois tai käsketään viedä narikkaan.

Sitten vielä itse turvatarkastuksesta. Kuten sanottu, siinä jonossa kannattaa jo valmistautua. Se nopeuttaa toimintaa todella paljon, kun ei tarvitse kysyä että voitko ottaa repun selästä ja avata. Meillä järjestyksenvalvojillahan ei siis ole mitään oikeutta tarkastaa ihmisiä tuossa kohtaa – turvatarkastus on täysin vapaaehtoinen. Valitettavasti se on vain sisäänpääsyn ehto, eli mikäli ei turvatarkastus kiinnosta niin eipä kyllä sitten kiinnosta sisäänpääsykään. Ja miespuoliset: uskokaa pois, ei kiinnosta se haarojen kopelointi. Kulkuset edellä jonossa eteneminen samalla kourien on erittäin vanha vitsi, eikä jaksa naurattaa. Myöskään vitsailut piilopulloista eivät naurata, ihan oikeasti. Siinä kun teet kolmetoista (13) tuntia putkeen tarkastuksia, alkaa ihan tosi jossain kohtaa hiipiä kiukkupeikko olalle ja kuiskia rumia korvaan. Älä siis ihmettele jos väsyneen näköinen järjestyksenvalvoja (tai jokin muu talkoolainen) ärähtää ”hyvälle” vitsillesi. Ja vaikka olisikin välillä kiva pysähtyä höpöttämään asiakkaiden kanssa, muistattehan hei että sieltä takaa voi olla tulossa 2000 muutakin ihmistä, jotka pitäisi ohjailla niistä kapeista karsinoista läpi alueelle nauttimaan musiikista ja tunnelmasta.

Paras ohje lieneekin että mikäli jonkun artistin haluat nähdä, tule paikalle ajoissa, karsi turhat tavarat ja avaa laukku valmiiksi. Älä tunge, älä ole ääliö, ole kärsivällinen. Onneksi idiootteja on vain pieni osa kaikista festarikävijöistä, joten kiitos niille asiallisille tapauksille jotka tekevät muuten rankasta työstä vähän mieluisampaa.

Yksi kommentti

  1. Jotenkin typerää lähteä edes kiikuttamaan sitä alkoholijuomaa festivaalille. Jos porukka haluaa ryypiskellä, kai sen voi tehdä jossain muuallakin kuin tapahtumassa, jonne on saavuttu ensisijaisesti esiintymisten takia.

Vastaa

You must be logged in to post a comment.