Tee se itse – oppimisen alkulähteillä

toukokuu 14, 2011 Ei kommentteja »

Olen ollut aina kiinnostunut siitä, miten jokin laite, esine tai asia valmistetaan ja miten se toimii. Eräs tapa ottaa selvää kyseisistä asioista on lukea ja tutkia, mutta usein se ei riitä ainakaan minulle. Internetin aikakaudella on helppo löytää tietoa, joten miksi sitä ei myös soveltaisi käytännössä?

Tee se itse tai DIY (Do It Yourself) – miten sitä nyt haluaa kutsua – on nykyään melko suosittua. Netissä on varsinkin ulkomaisilla sivustoilla pelkälle DIY:lle pyhitettyjä sivustoja, joilta voi löytää vaikka mitä mielenkiintoista. Nykyään lähes minkä tahansa laitteen tai esineen voi tehdä itse, jos halua ja kiinnostusta löytyy. Voisin itse luokitella käsitteen DIY alle jopa itse koodatut ohjelmistot sekä esimerkiksi omaksi iloksi tehdyt valokuva- tai muut taideteokset, joita ei ole välttämättä jakanut maailmalle syystä tai toisesta.

Näitä kaikkia itse tehtyjä juttuja yhdistää melkein aina se, että markkinoilla on saatavilla melko varmasti vastaava tuote, mutta se on haluttu tehdä syystä tai toisesta itse. Eräs yhdistävä tekijä voi olla myös se, että jotakin hyvin erityistä ei löydy kaupasta, joten se on yksinkertaisesti tehtävä itse.

Mikä DIY:ssä sitten kiehtoo eli mitkä syyt johtavat siihen, että jokin asia tehdään alusta asti itse?

– itse tekemällä oppii uusia asioista sekä pystyy kehittämään uusia taitoja
– tunne, kun saa aikaiseksi jotakin, joka on ainoa laatuaan maailmassa
– tekemisen ja onnistumisen ilo

“The illiterate of the 21st century will not be those who cannot read and write, but those who cannot learn, unlearn, and relearn.” – Alvin Toffler

Tieto sekä taidot, joita opit tekemällä itse, ovat hyvin suurella todennäköisyydellä hyödyllisiä elämässäsi. Joissakin tapauksissa ne ovat jopa korvaamattoman arvokkaita.

Tee se itse –miehiä ja –naisia yhdistää eräs luonteenpiirre, joka on nykymaailmassa hyvin tärkeä: rohkeus epäonnistua. Epäonnistuminen tai virheiden tekeminen on hyvin tehokas tapa oppia. Koulussa totumme yleensä siihen, että virheistä rangaistaan huonoilla arvosanoilla ja täten pelkäämme epäonnistumista.

Fakta on kuitenkin se, että teemme virheitä väistämättä. Kun asian opettelee itse ja tekee rauhassa vaikka kaikki mahdolliset virheet, on ko. asian lopulta oppinut hyvin perinpohjaisesti. Siihen ei ole mahdollisuutta koulussa. DIY ei ole pelkkä hassujen ihmisten harrastus, vaan se on eräs parhaista mahdollisista tavoista oppia uusia asioita.

Vastaa

You must be logged in to post a comment.