Hätätiedottaminen

toukokuu 23, 2011 Ei kommentteja »

Eilen täällä Kuopiossa tarkemmin sanottuna Petosella oli aseistanut henkilö ampunut pari laukausta ja poliisi sai hänet lopulta kiinni (Lue Savon Sanomien uutinen). Tästä tuli televisiossa hätätiedotekin ja ilmeisesti tämä näkyi koko Suomessa eikä vain Kuopion alueella, jossa tämä tieto oli tarpeellista. Tutkiskelin eilen myös muita uutissivuja, sekä Poliisin ja muiden tahojen sivuja tapahtuman tiimoilta. Tulos oli suhteellisen huono… Poliisin sivut olivat alhaalla välillä ja kuorma oli ilmeisesti liian kova, samoin oli Savon Sanomienkin sivut alhaalla välistä. Iltapäivälehtien sivut toimivat sentään hyvin, samoin pari muutakin sivustoa jolla arvelin olleen suhteellisen kovaa liikennettä.

Aloitetaan ruotimalla hätätiedotetta. Miksi tätäkään ei voida saada toimimaan kunnolla? En ymmärrä miksi koko Suomen pitää saada hätätiedote Petosella olevasta ampujasta? Ihan hyvä, että tämmöinen tiedote tulee, mutta entä jos olet ulkona kun tilanne tapahtuu? Olisit ollut lähialueella ja ei ole radiota tai televisiota lähettyvillä – miten oikein saat tiedon tapahtuneesta? Mikäli sinulla on matkapuhelin niin joku voi tietty soittaa tai laittaa tekstiviestin siihen. Miksi viranomaiset eivät voisi laittaa tekstiviestiä kaikille tiettyjen mastojen alueella oleville? Luulisi onnistuvan?

Toinen huolestuttava asia on viranomaisten verkkosivut. Tänä päivänä tietoa haetaan Internetistä huikea määrä ja verkkosivut ovat monelle erittäin tärkeä tiedon lähde. Eilen kaatuili Poliisin sivut ja tämä hämmentää minua hieman, koska kyseessä oli vain Kuopion alueelle sijoittuva uhka – ei koko Suomeen. En sitten tiedä millaisia kävijämääriä eilen on ollut, että sivusto kaatui.

Fukushiman uhan aikana STUKin verkkosivut olivat erittäin kovan kuorman alla ja tämän seurauksena he siirsivät tiedottamisen Facebookkiin ja omille sivuilleen kevyen tekstimuotoisen version. Ratkaisuna tämä oli varmasti pätevä ja Facebookin palvelimet kestävät kyllä tämänkaltaista kuormaa. Tässäkin tilanteessa ihmetyttää se, että tämmöiseen ei ole varauduttu STUKin puolelta – saati STUKin palveluntarjoajan puolelta. Kyseessä on kuitenkin viranomainen, joka on avainasemassa erittäin vakavan hätätilan sattuessa.

Itse en ole ammattilainen palvelinten kanssa, enkä osaa täten sanoa tarkalleen miten tätä tilannetta voisi lähteä verkkosivujen puolelta parantamaan. Mikäli sinä osaat sanoa tähän jotain niin kommentoi! Enkä myöskään ole ammattilainen matkapuhelinverkon toiminnassa, joten joku voisi valaista asiaa tältäkin kantilta, onko mahdollista laittaa yhden maston alueella oleviin matkapuhelimiin tekstiviesti?

Lisää luettavaa

Vastaa

You must be logged in to post a comment.