Asepalveluksesta

toukokuu 21, 2011 3 Kommentit »

Ehkä on aika ottaa tähänkin asiaan kantaa täällä, ainakin jollain asteella. Itse olen suorittanut asevelvollisuuteni saapumiserässä 1/07 ja palveluspaikkana oli Kainuun Prikaati. Suoritin 180vrk palveluksen ja olen sotilasarvoltani jääkäri ja aselajiltani PstOhj 2000 ampuja. Tässä tämä alun pakollinen informaatio, jonka joku tulisi kuitenkin kysymään.

Aloitetaan vaikka sillä, että ennen armeijaan menoa olin sitä mieltä, että pakkohan tämä on käydä alta pois ja niin nopeasti kuin mahdollista. Tämän takia valitsin alunperin Kainuun Prikaatin viestipuolen, mutta minut siirrettiin kesken palveluksen (1kk jälkeen), mutta tämmöistä se elämä intissä on. Sitä tehdään mitä käsketään. Kaikissa kyselyissä mahdollisesta aukista sanoin ei, koska koulu alkaa syksyllä. Osittain tämän ja sairastumiseni ”ansiosta” vältin aukin, onnekkaalta se silloin tuntui kun osa käskettiin aukkiin vastoin tahtoaan. Nyt jälkikäteen olisin ehkä halunnut sittenkin käydä sen 12 kuukautta siellä, en ehkä jääkärinä.

Intti on tällä hetkellä yksi hyvistä kokemuksista, jälkeenpäin sitä muistelee lämmöllä ja onhan se niinkin, että siellä sinä pääset tekemään jotain semmoista mitä et muuten pääsisi koskaan tekemään. Kaiken kaikkiaan positiivinen kokemus jälkeenpäin ja huonot hetket tuntuvat nyt hyviltä – niin se aika vaan kultaa muistot.

Jos sotkisi seuraavaksi hieman politiikkaa tähän postaukseen. Nykysellään onko järkeä pitää Suomessa nykyisen kaltaista asevelvollisuutta? Ehkäpä ei… Vaikka siellä on aina idästä tuleva vihollinen tulossa niin en usko, että näinä aikoina se alkaa hyökkäämään Suomea vastaan. Suhteet on kuitenkin Suomella hyvät vähän joka paikkaan. Pitäisiköhän palkka-armeijaan alkaa siirtymään? Ennen siihen siirtymistä voisi kuitenkin kokeilla päivärahojen nostamista ja vapaaehtoisuuteen siirtymistä – uskoisin, että tällä saataisiin turvattua jo Suomen puolustusvalmiutta ihan tarpeeksi.

Mietitääs sitten myös hieman henkilöitä, jotka pääsee armeijasta noh suoraan sanottuna helpolla. Olen kuullut tornihuhuja siitä, että osa saa tekaistujen vaivojen avulla vapautuksen palveluksesta ja olen nähnyt sitä, että ”vempataan” marsseilta tekaistulla vaivalla. Eli keinoja on suorittaa palvelus epärehellisestikin, itse en tätä harrastanut vaan olin veksissä (varuskuntasairaalassa) kahdesti ja toisella kertaa syynä oli keuhkokuume ja toisella taas kuume ja silmätulehdus.

Nyt on myös herättänyt puhetta Suomen maajoukkueen kapteeni Mikko Koivu. Hänhän kävi armeijassa tasan yhden päivän ennen MM-kisoja ja sai ilmeisesti sillä kuitattua päiviä. Hän sai myöskin kuntsareita, kun Suomi voitti maailmanmestaruuden. Älkää käsittäkö väärin, arvostan hänen panostaan joukkueella ja sitä, että hän haluaa käydä intin. Sitä lähinnä ihmettelen, miten pitkä palvelus hänellä tulee olemaan käytännössä? Seuraan mielenkiinnolla tätäkin tilannetta.

Näin yhteenvetona vielä, suosittelen armeijan käymistä ja se on kyllä hyvä kokemus loppu peleissä. Tosin en tiedä onko tänä päivänä enää tarvetta armeijalle Suomessa. Kertokaa te oma mielipiteenne minulle!

3 kommenttia

 1. o-p 21.5.2011 at 12.44 -

  Tämä on vähän hankala juttu, Ruotsissa siirryttiin palkka-armeijaan eikä siellä meinaa riittää halukkaita armeijauralle. Joutuvat rekrytoimaan väkeä työvoimatoimiston kautta ja kasarmit ovat puoliksi tyhjillään.

  Suomen puolustusvoimia tulee ehdottomasti uudistaa.. en tosin osaa sanoa miten. Nykyinen keskeytysprosentti on melko suuri, joka kertoo osaltaan yhteiskunnan muuttumisesta ja nykynuorten sekä henkisen että fyysisen kunnon rapistumisesta.

  Huono fyysinen kunto ei ole se suurin ongelma niin kuin media antaa ymmärtää, vaan taistelijoiden pääkopan sisällä olevat ongelmat. Kuka tahansa pärjää armeijassa normaaleissa aselajeissa, vaikka kunto olisi kuinka huono. Laiskuus, motivaation puute (niin kouluttajien kuin taistelijoiden), vanhentuneet johtamistavat ym. ovat osasyitä suureen keskeytysprosenttiin. Nykyinen asevelvollisuus ei ole myöskään mikään tasa-arvon riemuvoitto.

  Asevelvollisuuden pituudesta voisi ottaa reilusti tyhjää pois…

  Viimeisin uutinen armeijaan liittyen on tämä: Tuore tutkimus: Armeijan johtamisopit ylimainostettuja

  Tuskin tuli kenellekään intin käyneelle yllätyksenä.

  • Marko 21.5.2011 at 18.29 -

   Lähtisin ehkä teettämään jonkinlaista kyselyä 16-18 vuotiaille nuorille miehen aluille siitä olisivatko he vapaaehtoisesti tulemassa armeijaan jos ei olisi pakko. Tästä saisimme jo hyvää osviittaa siihen voisiko vapaaehtoisuus toimia.

   Uskoisin myös sen, että ongelma on enemmän päässä kuin kropassa. Itselläkään ei mikään paras kunto ollut kun menin, mutta siellä se kunto kohenee – tämä on selvä homma. Jos teet sen mitä käsketään ja teet sen niin hyvin kun pystyt niin ei sinua heitetä susille.

   Pituus on sinällään mielenkiintoinen asia, koska tekemistähän siellä on sen 6 kuukautta helpostikkin, tosin 2 viimeistä viikkoa oli niin turhanpäiväistä rötväämistä että huhhuh. En ehkä kuitenkaan lähtisi hirveästi 6 kk palvelusta lyhentämään, koska puoli vuotta on kuitenkin sinänsä passeli aika mielestäni – pitäähän sitä oikeasti oppia niitä asioita siellä!

   Saa nähdä miten asiat kehittyy vai kehittyykö mitenkään…

 2. Tommi 26.5.2011 at 20.21 -

  Tuosta armeijan johtajakoulutuksesta voi kyllä olla täysin samaa mieltä mitä tuossa uutisessa siitä puhutaan. Armeijassa ei johtamaan opi, vaan kyllä se kumpuaa ihan jostain muualta se johtamisen taito sitten, joko siviilissä opituista kursseista tai luontaisesta taipumuksesta.

  Itse 12kk palvelleena ja AUK:n käyneenä voin sanoa, että johtajakoulutus itsessään tuntui varsin turhalta enkä koe siitä hyötyneeni yhtään, mutta kyllähän se vuosi intissä on sellainen kokemus jota ei näin jälkeenpäin vaihtaisi pois.

  Se, että onko Suomelle tarvetta nykyisenkaltaiselle asepalvelukselle on melko kaksipiippuinen juttu, johon ei kyllä osaa sanoa juuta eikä jaata. On hankala punnita asiaa jokaisesta näkökulmasta, mutta yksi asia on kuitenkin ihan selviö – meno ei voi aivan jatkua nykyisenkaltaisena kuten aiemmin o-p:kin asiasta mainitsi. Se, mihin suuntaan varusmiespalvelusta tulisi uudistaa on sitten se paha kysymys johon ei vastausta kyllä minulta löydy.

Vastaa

You must be logged in to post a comment.