Ammattikoulutuksen arvostus

toukokuu 28, 2011 3 Kommentit »

Nyt alkaa se aika kun lehdet hehkuttavat ylioppilaita tai se taisi jo alkaa kun tulokset tulivat. Ensi viikolla taitaa olla ylioppilaiden juhlia jonkin verran. Kuka muistaa ammattikoulusta valmistuneet? Niitä hehkutetaan paljon vähemmän lehdissä ja mediassa. Minusta tämä on väärin, ammattiin kouluttautumista pidettiin aikanaan huonompana kuin lukiota – tämä ilmiö näkyy vielä tänäkin päivänä.

Itse olen valmistunut 2006 datanomiksi ja itse olen täysin tyytyväinen siihen valintaan ja en kadu hetkeäkään sitä, että lähdin Kauppikseen (nykyään ammattiopisto). Lukiosta minulle olisi jäänyt käteen vain todistus ja valkoinen lakki – kauppiksesta taas käteen jäi todistuksen lisäksi kokemusta ja ennen kaikkea käytännön kokemusta. Älkää nyt ymmärtäkö väärin, että en arvosta lukiota – veli kävi lukion ja se on hyvä paikka niille joilla on päätä lukea (itselläni sitä ei ole).

Tokihan ylioppilas kuulostaa hienommalta ja sivistyneemmältä, kuin datanomi tai jokin muu 2. asteen nimike. Itse arvostan kyllä ammattillista koulutusta ehkä jonkin verran enemmän, kuin ylioppilaita. Lukio on joillekkin se paikka missä ollaan se 3 vuotta ja mietitään mitä halutaan tehdä. Toisaalta osalle akateeminen ala on se valinta, meitä on moneksi tässäkin asiassa.

Näihin aikoihin myös yliopistoista ja ammattikorkeakouluista valmistuu asiantuntijoita, ammattilaisia, professoreita ja muita alansa ammattilaisia. Pidetäänkö näistä meteliä? En ole vielä törmännyt ainakaan uutiseen näistä koulunsa päättäneistä. Itse kuulun ammattikorkeakoulusta valmistuviin tai no valmistuneisiin, eilen taisi olla valmistumispäivä allekirjoittaneella.

Mikähän lie nykyään näkemys eri alojen arvostuksesta nuorien keskuudessa? Mitenhän sitten vanhempi sukupolvi saati oma ikä polvi ajattelee? Näihin kysymyksiin en osaa vastata suoraan, mutta toivoisinkin teiltä omia mielipiteitä aiheeseen liittyen!

Toivotan kuitenkin kaikille koulunsa päättäville ONNEA!

3 kommenttia

  1. heikki 28.5.2011 at 19.52 -

    Ittee kans ihmetyttää valkolakki hapatus. Sen homman saa suoritettua vaikka krapulassa ilman reenausta. Ku amiskaa ei pysty suorittamaan ilman näyttöjä mitkä vaatii kuitenkin harjoittelua ja osaamista. Tämä oli helsingin sanomien keskustelu palstan omainen kommentti.

  2. Ihan kiinnostavia pointteja tuossa kirjoituksessa. Amiksia ei kovin hehkuteta. Sen sijaan amiksista on tarjolla tietynlainen stereotypia sätkää käärivästä, autoa rassaavasta viiksivallusta.

    • Stereotypia on tuo, mutta mukaan mahtuu monenlaista eläjää – oikeastaan niin mahtuu lukioon ja kaikkialle muuallekkin. Onhan se totta, että ulospäin katukuvassa eniten pistää juurikin nuo ”viiksivallut”, mutta tosiasiahan on se että ulkoasu voi pettää!

Vastaa

You must be logged in to post a comment.