Vika on useimmiten käyttäjässä

huhtikuu 2, 2011 3 Kommentit »

Ongelmat tietokoneiden ja tekniikan kanssa ovat arkipäivää lähes jokaiselle. Usein ongelmista syytetään konetta, mutta kuinka usein vika onkaan itse käyttäjässä eikä siinä muka tottelemattomassa koneessa?

Monesti väitetään, että nuoret osaavat käyttää tietokoneita automaattisesti lähes täydellisesti – tai ainakin sellainen kuva heistä vanhempien ikäluokkien edustajille jää. Minulla on kuitenkin hyvin päinvastaisia kokemuksia näistä asioista.

Nuoret käyttävät tietokoneita hyvin paljon. Tietokoneen ääressä käytetty aika kuluu kuitenkin suurimmaksi osaksi sosiaalisissa medioissa, erilaisia hassunhauskoja sivustoja selaillessa tai videoita katsellessa. Tämä taas tarkoittaa sitä, että niistä tietokoneista ei oikeasti opita juuri mitään.

En tarkoita tällä sitä, että jokaisen tietokonetta käyttävän henkilön pitäisi hallita jotakin todella syvällistä käyttöjärjestelmien tai tietokoneen sielunelämästä. On kuitenkin melko helposti ymmärrettävissä, että mitä enemmän tietokoneista ymmärtää, sitä helpompaa niiden käyttäminen on ja sitä vähemmän aikaa kuluu kaikenlaisten ”ongelmien” selvittämiseen:

Jos työpöydältä puuttuu Internet Explorerin pikakuvake, ei, netti ei ole rikki.

Jos haluat ottaa jostakin ruudulla olevasta kuvan, niin ei, et tarvitse siihen erillistä kameraa.

Jos haluat siirtyä johonkin osoitteeseen, josta ei ole tehty klikattavaa linkkiä, ei, sinun ei tarvitse kirjoittaa sitä linkkiä käsin osoiteriville.

Jos jokin laite ei käynnisty, niin tarkista nyt hyvä ihminen ensin, onko se virtajohto varmasti kiinni.

Sitten on vielä erikseen nämä kaiken maailman kyselijät, joille sellaisen asian kuin GOOGLEN käyttäminen on täysin tuntematon asia. Niitä löytyy joka foorumilta, katsokaa vaikka itse. Ja jos vastausta ei tule minuutissa, vedetään kunnon itkuporuraivarit. Samat asiat kun on vielä kysytty tuhanteen kertaan ja niihin löytää Googlella n^10 vastausta. Googlen käyttäminen ei ole mitään rakettitiedettä. Kannattaa myös opetella ne erilaiset hakua täsmäävät operaattorit, kuten merkit ” ”, + , – ym.

Minullakin on ongelmia tietokoneiden kanssa, mutta useimmiten saan todeta, että vika on minussa eikä siinä koneessa. Tietysti näiden ongelmatilanteiden määrä vähenee vuosi vuodelta ja niin siinä kävisi muidenkin kohdalla, jos uskallettaisiin ensin myöntää se, että vika on käyttäjässä eikä koneessa. Tämän jälkeen kun vielä kyettäisiin oppimaan niistä virheistä, niin päästäisiin jo pitkälle.

Loppukevennys: YouTube Preview Image

Lisää luettavaa

3 kommenttia

 1. Näinhän se tuppaa usein olemaan kun lukee noita ilmoituksia mitä joskus tulee.
  Sitä vain pitää asennoitua, että käyttäjä ei aina voi osata kaikkea ja autetaan parhaan kyvyn mukaan niin ettei käyttäjä tunne itseä huonommaksi.

  Pari perusvinkkiä o-p:n antamien lisäksi:
  – tarkista onko piuha kiinni (oikeesti TARKISTA)
  – toimiiko se piuha, testaa toisessa laitteessa jos mahdollista (virtapiuha ja verkkopiuha ei aina toimi)
  – onko se vekotin yleensä päällä? (palaako modeemissa/koneessa/tulostimessa valot – ne nimittäin useasti löytyy laitteesta)

  IT-tuen haasteita on olla asiantuntija aina, myös näissä tilanteissa. Itse pyrin siihen että käyttäjä joka on asiakas sinulle on tyytyväinen ja ei tunne itseään tyhmäksi. Pyri sinäkin siihen vaikka kone olisi naapurin/sedän/tädin/vanhempien.

  Sekä vielä yksi ohje, jos ohjeistat käyttäjää niin pyri menemään sen käyttäjän tasolle. Olen opettanut henkilöä käyttämään hiirtä ja tällöin olen perusteet opettanut ja sanonut vielä, että ”jos sinulla on kone kotonasi niin pelaa pasianssia niin saat hyvää treeniä hiiren käyttöön” – seuraavalla kerralla kun olin hänen kanssaa tekemisissä, hän osasi käyttää hiirtä hyvin.

  Lyhyesti: ole ammattimainen, älä lannista käyttäjää, ole selkeä.

  • o-p 2.4.2011 at 22.32 -

   Onneksi en auta ihmisiä ammatikseni näissä asioissa :) (tosin olen kyllä sitäkin tehnyt ja ihan ”ammattimaisesti” hommani hoidan ja niistä tulee kiitosta)

   Teksti oli kohdistettu lähinnä nuoriin, sillä vanhemmat ihmiset tarvitsevat oikeasti sitä neuvomista ja auttamista ihan kädestä pitäen.

   Nuorien kohdalla kyse on usein laiskuudesta ja siitä, ettei viitsitä opetella asioita.

 2. Nona 18.5.2016 at 15.32 -

  John,If you had a child with food allergies, you’d be very familiar with the . Be thankful you di81&#d2n7;t know this one. For me, familiarity came with many scary trips to the emergency room.

Vastaa

You must be logged in to post a comment.