Ylläpitäjä vastuuseen

maaliskuu 25, 2011 3 Kommentit »

Eduskunta pääsi valloilleen tässä ja päätti sitten säätää uuden lain. Lakihan on käytännössä presidentin nimmaria vaille valmis paketti. Mistäkö on kysymys?

Ylläpitäjiä aletaan nimittäin vetämään vastuuseen keskustelupalstalla olevista rasistisista kirjoituksista. Lainataan hieman Yle.fi uutisia:

Eduskunta on hyväksynyt lain, joka lisää internetin keskustelupalstojen ylläpitäjien vastuuta rasistisista teksteistä. Uuden lain mukaan ylläpitäjä voi olla vastuussa lainvastaisista teksteistä, vaikka ei olisi itse niitä kirjoittanut.

Käytännössä uudistus tarkoittaa, että keskustelupalstan ylläpitäjä voidaan tuomita kiihotuksesta kansanryhmää vastaan, jos hänen nettisivullaan on lainvastaista aineistoa. Tuomio edellyttää, että ylläpitäjä on tietoinen materiaalista ja materiaalin poistaminen on mahdollista.

Se, että sivustolla on rasistista materiaalia on väärin, okei sen ymmärrän ja tuen tätä. Mutta se, että sivuston ylläpitäjä voidaan tuomita siitä mitä sivuston käyttäjät ovat kirjoittaneet keskustelupalstalle, tämä on se typerin asia tässä hommassa.

Itse ylläpidän RantSiteä ja omaa blogiani – sekä muita sovelluksia työn puolesta, myös pari muutakin projektia on takataskussa. Tämä menee kyllä hieman yli jo, eihän tässä ole mitään järkeä? Tietty moderointia pitää tämän takia lisätä keskustelupalstoilla, kunhan ei lähdettäisi ennakkomoderointiin asti siinä touhussa.

Ennemmin pitäisi tehdä yhteistyötä ylläpitäjän kanssa rasistisen viestin kirjoittajan selvittämiseksi, eikä alkaa suoraan ylläpitäjän niskaan heittämään koko soppaa. Tietty ylläpitäjällä on tietynlainen vastuu oman keskustelupalstan sisällöstä ja laadusta, mutta jos yksi viesti jää lojumaan esim. matkan ajaksi palstalle, niin alkaa olla kohtuutonta syyttää ylläpitäjää siitä.

Näin eduskuntavaalien alla, olisi hauska tietää kansanedustajaksi haluavien mielipide tästä laista.

Lisää luettavaa

3 kommenttia

 1. Dropbear 25.3.2011 at 9.30 -

  Eduskunnassa säädetään laki, joka kuulostaa päällisin puolin kivalta mutta kukaan ei vaivaudu pohtimaan sen todellisia vaikutuksia tai väärinkäytön mahdollisuuksia. Shock and horror, tätähän ei ole sattunut aiemmin. Eiku..

 2. Tyhjät tynnyrit 28.3.2011 at 19.20 -

  Moderoinnin lisääminen estää rasistiset ja muut lakia rikkovat tekstit nettisivuilla. En usko, että ketään ylläpitäjää viedään käräjille, mikäli tämä toteuttaa jälkimoderoinnilla lainvastaisten viestien poistamisen.

  Netissä on monia blogeja, joiden ylläpitäjältä voidaan edellyttää moderoinnin suorittamista muitta mutkitta ilman ylimääräisiä kitinöitä sensuurista ym. Erityisesti jos bloginpitäjä kutsuu itseään toimittajaksi, pitäisi hänen jo ammattitaitonsa puolesta tajuta, missä vastuukysymyksissä mennään milloinkin.

  • Marko 28.3.2011 at 19.40 -

   Epäilen, että ylläpitäjiä ei aleta käräjille vetämään ihan heti. Mutta silti tämä on vähintäänkin heikko setti.
   Moderointia suoritetaan joka paikassa loppujen lopuksi. Vaikka siitä ei mainita niin kyllä ne kaikki turhat ”roskat” poistetaan.

Vastaa

You must be logged in to post a comment.