Tyhmentääkö hakukoneiden käyttö ihmisiä?

maaliskuu 10, 2011 4 Kommentit »

Jos nykypäivänä haluaa tietää jotakin, ei tarvitse tehdä muuta kuin avata selain ja kirjoittaa hakusana hakukoneeseen. Tietoa löytyy lähes poikkeuksetta hyvin paljon – oli haun kohteena sitten ihminen, asia tai esine. Tämä aiheuttaa myös erään ongelman: koska tieto on helposti saatavilla eikä sen eteen tarvitse tehdä mitään, ihmiset eivät enää käytä aivokapasiteettiaan tiedon tallentamiseen.

Tilanteessa on sekä hyvät että huonot puolensa. Hyviin puoliin voinee laskea sen, että emme käytä aivojamme turhaan tiedon tallentamiseen. Sen sijaan ikään kuin ulkoistamme osan aivotoimintaamme nettiin. Tiedontallennuskapasiteetti on netissä käytännössä rajaton ja tieto myös pysyy siellä. Jos haluamme päästä tietoon käsiksi, joudumme käyttämään siihen rajapintaa: tietokonetta. Tästä päästääkin kehityksen huonoon puoleen.

Huonona puolena pidän sitä, että tiedon ulkoistaminen toisaalta tyhmentää ihmisiä. Ihmiset tulevat riippuvaisiksi tekniikasta. Tuleeko joskus eteen tilanne, jossa keskustelut tyrehtyvät ilman ulkoista rajapintaa, kuten Googlea? Mitä käy, jos ei pääsekään nettiin tarkistamaan jotakin asiaa ja pitää ihan itse ajatella, että mistähän ihmeestä tässä asiassa voisi olla kyse?

Teknologian kehitys johtaa jonain päivänä siihen, että koneista tulee osa ihmisiä. Tällöinhän meillä olisi käytännössä loputon tietolähde, mikäli tietokoneet olisi saatu integroitua osaksi aivoja. Kehityksen täytyy tosin kehittyä vielä monta sataa vuotta, jotta pääsemme tuohon tilanteeseen. Sillä välin on ihan hyvä pohtia, onko tullut liian riippuvaiseksi hakukoneista.

Ei ole ollenkaan huono ajatus välillä tuulettaa aivojaan muistelemalla joitakin asioita vanhanaikaisesti ilman hakukoneita ja nettiä.

4 kommenttia

 1. Vähän ehkä menee offtopic, mutta hakukoneiden käyttö ja tiedon saatavuus aiheuttaa myös toisenlaisia ongelmia, kuten etteivät ihmiset osaa enää suodattaa tietoa. Ennen kuin opiskeltiin kirjoista, niin pystyi luottamaan siihen, että tieto on luotettavaa. Nykyisin jokaisen nettiartikkelin kohdalla joutuu miettimään onko tämä luotettava lähde. (Nimimerkkillä opinnäytetyötä tekemässä…) Sitten kun valitettavasti kaikki ihmiset eivät yhtään suodata mitä netistä lukevat ja kaikki puppu menee totena sisään. :(

  • o-p 10.3.2011 at 19.38 -

   Ei ole offtopickia, liittyy olennaisesti aiheeseen. Tuo on yksi hakukoneiden ja netin tuomista ongelmista ja olen ihan samaa mieltä kanssasi.

   Se tiedon hakemisen helppoudella saavutettu hyöty saattaa kumoutua, koska sen tiedon joutuu suodattamaan ja se vie taas aikaa sekä aivokapasiteettia. Tosin eipä niiden kirjojenkaan tieto aina paikkaansa pidä, mutta selvä ero niissä on nettitiedon laatuun verrattuna.

   • Ice-Cherry 10.3.2011 at 19.45 -

    Nykyisin alkaa olla myös se ongelma, että vaikka kirja olisi juuri tullut painosta voi osa sen tiedosta olla jo vanhentunutta. Näin ainakin nopeasti kehittyvillä aloilla. Itse olen tähän ongelmaan törmännyt mm. infektioiden torjunnassa sairaalamaailmassa. Uuset virukset ja bakteerit ja tutkimukset heittävät pakan hyvin äkkiä sekaisin.

    Jotenkin tuntuu välillä omassa koulussa/työssä, että miksi ihmiset eivät yhtään suodata lukemaansa? Monta kertaa on potilaalle saanut korjailla erinäisiä sairauksiin tai toimenpiteisiin liittyviä harhaluuloja heidän niitä netistä luettuaan. Sitten kun varsinkin sairaanhoitoalalla on sellainen ongelma, että harva kirjoittaa niistä onnistuneista toimenpiteistä ja hoidoista nettiin, valituksia ja pieleen menneitä tarinoita on sitten siitäkin edestä. Monesti potilaat ovat jopa peloissaan, kun luulevat saavansa vaikka mitä komplikaatioita. Siihen sitten selittämään, että yleensä komplikaatiot ovat harvinaisia.

    Toivoisin, että jokaisella olisi jonkinlainen ”järjenääni” nettiä lukiessa ja että tähän asiaan keskityttäisiin jo ala-asteella tietotekniikka opetuksessa. Silloin kun minä kävin peruskoulua, ei tämmöisistä ollut ainakaan mitään puhetta.

   • o-p 10.3.2011 at 19.55 -

    Ihmiset tykkää hakea kaikkea terveystietoon liittyvää juttua netistä ja lähdekritiikki sekä maalaisjärki unohtuu siinä sivussa.

    Osasyynä on varmasti tietämättömyys itse sairauksista ja terveydestä, jolloin on helppo vain hakea oireita Googlesta ja tehdä jokin kummallinen itsediagnoosi. Lääkäriin ei viitsitä mennä, vaikka siellä olisi ammattilainen kertomassa, missä on vika ja miten se hoidetaan.

    Ihmisten pitäisi oikeasti oppia arviomaan nettilähteiden laatu, luotettavuus sekä suhtautumaan yleisesti kriittisesti netistä löytyvään tietoon.

    Eipä ole minullakaan pahemmin koulussa näistä asioista puhuttu, koska myös opettajat ovat itsekin melko noviiseja näissä asioissa.

Vastaa

You must be logged in to post a comment.