Suomalaisen journalismin taso hämmentää

maaliskuu 16, 2011 2 Kommentit »

Nyt Japanin maanjäristyksen ja siitä seuranneiden kriisitilanteiden aikana en voi kuin ihmetellä, miten huonosti tilannetta voi suomalaisesta mediasta seurata. Iltapäivälehtien sivuille ei ole mitään asiaa mennä sensaationhakuisten, jättimäisten otsikkojen vuoksi, enkä kyllä muillekaan sivuille kovin hyvää kouluarvosanaa antaisi. Tähän asti Aamulehti ja Uusi Suomi ovat mielestäni selviytyneet tilanteen uutistoimisesta parhaiten, mutta valtaosassa uutisten määrä tuntuu korvaavan sen laadun, eikä tässä tunnu enää tietävän mitkä tilanteista ovat oikeasti vaarallisia, kun kaikki uutisoidaan yhtä traagiseen sävyyn.

Itse englantia hyvin lukevana ja ymmärtävänä olen mieluummin tukeutunut ulkomaisiin uutislähteisiin, kuten NHK sekä BBC -uutistoimistoihin. Ulkoasujen selkeys ja tiedon löytämisen helppous ajavat suomalaisten medioiden ohi eikä ohimennessä kuulu edes vihellystä. Eräs mielenkiintoinen juttu uutisoinnissa on myös se, että suomalaisessa mediassa on paljon lausuntoja STUK:n havainnoista tilanteessa. Vaikka kyseessä on varmasti asiansa tunteva ja tietävä viranomaistaho, ei heidänkään jokaista tiedonmurusta ole välttämätön ehkä uutisoida, koska ne usein sisältävät vain spekulaatioita ja kauhuskenaarioita siitä, mitä tulee tapahtumaan. Ei ihme että niiden tiedotteiden ja suomalaisen median uutisoinnin jälkeen joku suomalainen saattaakin erehtyä ostamaan apteekit tyhjäksi joditableteista.

Voisivat suomalaisetkin uutistoimistot keskittyä enemmän oikean ja hyödyllisen tiedon levittämiseen kuin klikkien ja myyntitulojen keräämiseen yliampuvilla ja puolivillaisilla otsikoillaan. Ja tämä ei koske nyt pelkästään Japanin kriisitilannetta, vaan ylipäätänsä suomalaisen journalismin tasoa.

Lisää luettavaa

2 kommenttia

 1. Marko 16.3.2011 at 10.00 -

  Medioissa on nykyään tapana laittaa ”katso kuvat” tai ”katso video” ja loppu peleissä kuvat voivat löytyä linkattuina ulkomaisiin medioihin tai sitten näytetään pari suttuista kuvaa (joskus jopa oikeasti on hyviä kuvia).
  Koitetaan saada nimenomaan ihmiset klikkaamaan ja saada mainostuloja.

  Tässä tulee yhä tärkeämmäksi tiedon suodattaminen Internetissä ja varsinkin se mitä klikkaat. Tietysti tunnettujen medioiden sivut ovat suhteellisen turvallisia, mutta silti kannattaa hieman kriittinen olla.

  Jos hieman STUKin tapaukseen menen niin heidän tiedotushan petti kokonaan kun sivut kaatuivat ja se siirrettiin Facebookkiin.

  Kehittämisen varaa on siis monessa asiassa.

  • Mrkus 16.3.2011 at 19.04 -

   Pikkaisen pääaiheesta poiketen:
   Juuri nämä ”katso kuvat”- linkit ovat huvittavimpia. Otsikosta päättelee heti, että sivulta pitää etsiä linkki, joka ohjaa itse kuviin. Lähestulkoon poikkeuksetta jätän suomalaisen sivun ”uutisen” lukematta. Kuviin ohjaavalla sivustolla viihdytään siis muutama 1-2 sekuntia. Yleensä kuvatkin mitä näytetään on niin surkeita, että voinpa todeta niiden katselemisen ajan tuhlaamiseksi. Ihmisten uteliaisuus on se joka vie voiton! Eniten keljuttaa jos linkki onkin laitettu tekstimuotoisena tai piilotettu ovelasti jutun sekaan. Search and click or copy, paste and enter!

Vastaa

You must be logged in to post a comment.