Otsikoinnin jalo taito

maaliskuu 7, 2011 Ei kommentteja »

Jokainen bloggaaja on varmasti joskus törmännyt tilanteeseen, jossa hyvän otsikon keksiminen ei tunnu luonnistuvan sitten millään. Luen aktiivisesti noin sataa eri blogia, ja juttujen otsikoiden laatu vaihtelee huippuhyvistä täysin ala-arvoisiin. Vaikka en ole mikään otsikoinnin mestari, ajattelin silti kirjoittaa muutaman vinkin siitä, kuinka otsikoida mielenkiintoisesti ja hyvin.

Nämä vinkit on suunnattu ensisijaisesti bloggaajille, mutta ne ovat täysin päteviä myös lähes kaikissa muissakin tekstityypeissä. Uutisten otsikointi on tosin ihan eri juttu: niihin ei näitä ohjeita kannata ainakaan suoraan soveltaa.

Millainen on hyvä otsikko?

Hyvä otsikko herättää lukijan mielenkiinnon ja houkuttelee lukemaan itse tekstin. Se kertoo tekstin aiheen ja parhaassa tapauksessa jopa sen näkökulman. Otsikon on oltava iskevä sekä yleensä myös melko lyhyt. Otsikon on jäätävä lukijan mieleen, jolloin hän palaa blogiin ehkä myöhemminkin. Lukijoita saa siis lisää niinkin yksinkertaisella keinolla kuin otsikointi.

Luettelen tähän muutamia perusohjeita, joilla pötkii pitkälle.

Kysymykset

Joskus otsikossa kannattaa käyttää kysymystä. Tällöin lukija olettaa saavansa siihen vastauksen lukemalla tekstin. Kysymys kertoo myös täsmällisesti sen, mitä aihetta teksti käsittelee.

Muut erikoismerkit

Jos haluat käyttää otsikossa erikoismerkkejä – kuten ajatusviivaa tai kaksoispistettä – huolehdi siitä, että käytät niitä oikein. Ne ovat melko voimakkaita ilmaisukeinoja, mutta oikein käytettynä tekevät otsikosta omaperäisen ja vetävän.

Otsikon muodostaminen

Huolehdi otsikoidessasi, että et johdata lukijoita harhaan. Tämä on helppoa etenkin raflaavien otsikoiden kohdalla. Erikoismerkkejä yhdistelemällä saa aikaan usein hyvin uniikkeja otsikoita, mutta muista pitää otsikko yksinkertaisena. Liian monimutkainen rakenne saattaa karkottaa lukijat.

Jos et millään meinaa keksiä hyvää otsikkoa, kokeile seuraavaa: kirjoita ensin teksti, lue se läpi ja kiinnitä erityistä huomiota viimeiseen kappaleeseen. Viimeinen kappale tiivistää tekstin ja sen pohjalta keksin ainakin itse useimmiten parhaimmat otsikkoni. Tekstin rakenteen on tietysti oltava kunnossa, jotta tämä vinkki toimii.

Otsikoinnin jalo taito on melko harvinainen luonnonvara. Haluaisin nähdä hyviä otsikoita enemmän tulevaisuudessa, joten ehkä tämä teksti auttaa niiden muodostamisessa tai edes herättää ajattelemaan otsikointia hiukan tarkemmin.

Vastaa

You must be logged in to post a comment.