Omatoimiloma vs. pakettimatka

maaliskuu 11, 2011 Ei kommentteja »

Olen jo pitkään harrastanut molempia matkustusmuotoja. Tiedän, että kummallakin lomamuodolla on vankat kannattajansa, ja ajattelinkin nyt kirjoittaa molempien hyvistä ja ehkä hieman huonoistakin puolista. Ensinnäkin tässä kulutusviidakossa on yleensä hinnalla edes jonkinlainen rooli. Usein kuuluu sanottavan, että mene omatoimilomalle, niin säästät rahaa – et maksa turhasta matkatoimistolle. (en ota tässä huomioon nyt minkäänlaisia hotellien ja lentoyhtiöiden alennuskortteja) Minäkin olin joskus tätä mieltä, kunnes tutkin asiaa hieman enemmän ja tulin toisiin aatoksiin. Nimittäin usein matkatoimistoilla on todella hyviä tarjouksia, joita hyödyntämällä pääsee huiomattavasti edullisemmin reissuun kuin, että varaisi itse lentonsa ja hotellinsa. Enkä tarkoita nyt pelkkiä äkkilähtöjä, vaan ihan kuukausia aikaisemmin varattavia lähtöjä.

Kuva: Finnmatkat

Omatoimilomassa on kuitenkin se plus puoli, ettei ole sidottuna samaan kohteeseen koko lomaa, voi esimerkiksi viettää lomansa maan useammassa kaupungissa. Useinkaan tälläinen ei onnistu pakettimatkoilla. Tai se ei ainakaan ole niin joustavaa. Tietenkin voit valita myös tarkemmin lentoyhtiösi ja hotellisi.

Pakettilomilla sinulla on oppaat käytössäsi. Enkä nyt tarkoita sitä, etteikö kohdemaassa osaisi liikkua ilman oppaita, mutta esimerkiksi jos joutuu pulaan – sairaalaan tai vaikka ryöstän kohteeksi, on apu lähellä ja helposti saatavilla ja se on varmasti asiantuntevaa. Oppailta saa usein myös uskomattoman hyviä sisäpiirin vinkkejä, joita hyödyntämällä lomastaan saa kaiken irti. Matkatoimistot järjestävät myös erilaisia retkiä, joille osallistumalla näkee paljon enemmän. Nykyisin tosin lähes kaikissa kohteissa on myös yksityisiä retkien järjestäjiä. Näillä retkillä opastus on useimmiten englanniksi, ja jos on huono kielitaito, ei tälläisestä retkestä saa kaikkea irti.

Kolmas ja minulle ehkä tärkein asia pakettimatkalla on lentokenttäkuljetus ja sen sisältyminen hintaan. Usein lentokentät ovat kaikana kaupungeista jopa muutaman tunnin matkan päässä lomakohteesta. Väsyneenä, koko päivän matkustaneena minusta on ainakin mukavampi kävellä suoraan matkatoimiston järjestämään bussiin ja tietää, että kuski varmasti tietää mihin hotelliin olet menossa ja kuinka sinne ajetaan. Varsinkin välimeren maissa hotelleja on niin valtavat määrät, etteivät taksikuskit tunne kaikkia ja kuski saattaa vakuuttaa, että tiedän kyllä missä tämä on ja kysyä sitten kymmenen kertaa tietä matkan aikana toisilta taksikuskeilta.

Yhteenvetona: pakettimatkuilu on turvallinen ja helppo vaihtoehto. Ollaanhan lomalla, niin miksi stressata turhista asioista? Omatoimiloma soveltuu sellaisiin kohteisiin, minne pakettilomalla ei pääse, sekä loistavasti kaupunkilomiin ja sellaisille ihmisille, jotka eivät kaihda seikkailuja. Omatoimilomalla on muistettava itse huolehtia muuttuneista lentoajoista ja muista aikatauluista. Menipä millaiselle lomalle tahansa, pääasia on, että lomastaan nauttii ja kaikki menee hyvin.

Vastaa

You must be logged in to post a comment.