Niin erilaisia blogeja

maaliskuu 14, 2011 6 Kommentit »

Internet on pullollaan blogeja. Niitä on tyypeiltään lähes yhtä monta kuin kirjoittajaakin. Lähes jokainen blogihan on aina kirjoittajansa näköinen. Yritän tässä artikkelissa kuitenkin hieman jaotella blogeja ja kertoa omia näkemyksiä näistä. Lopuksi koitan summata vielä millainen on hyvä blogi.


Kuvasta kiitos Kristina B:lle

Muotiblogit

Näitä syntyy kuin sieniä sateella. Jokaisella teinillä on tälläinen tai ainakin aikeissa on perustaa tälläinen. Näitä löytyy vähän laidasta laitaan. Jaetaan kuvia vaatteista ja asukokonaisuuksista – sekä meikeistä ja koruista.

Onko näistä hyötyä? No voisi sanoa, että oikeastaan on. Erittäin halpa ja helppo tapa löytää käyttökokemuksia tuotteista. Tietysti pitää löytää se kultainen keskitie, turhaa tietoa kun löytyy vähän sieltä sun täältä.

Tekniikkablogit

Jokainen nörtti seuraa vähintään paria tekniikkablogia. Aihealueena näissä on tekniikka ja erilaiset vempaimet, yleensä vielä käyttökokemuksia näistä vekottimista. Jokainen vempaimista kiinnostunut haluaa joskus itse alkaa testaamaan vempaimia ja bloggaamaan niistä (ainakin itse tahtoisin).

Näistä on hyötyä jos kirjoittajaa ei makseta tekemään arvosteluita tietyllä tavalla ja vieläpä tietyllä tuloksella. Näissäkin kannattaa käyttää tervettä järkeä, sillä näissä voi merkkiuskollisuus kukoistaa. Näitä on siis hyviä ja huonoja, joissakin paistaa merkkiuskollisuus niin läpi, että huh huh.

Ruokablogit

Näitäkin löytyy jokunen ja nämä on kyllä hyviä jos kirjoittaja on tosiaan asialleen omistautunut. Tosin näitä on hieman humoristisiakin versioita (tästä on pakko antaa esimerkkinä Pallolaajennus-blogi).

Näistähän löytää usein reseptejä ja vinkkejä ruoanlaittoon ja miksi ei erinlaisiin elintarvikkeisiinkin. Lieköhän näissä muuten merkkiuskollisuutta miten paljon?

Henkilökohtaiset blogit

Aika moni webbisivun ylläpitäjä pitää omaa blogia. Blogit ovat yleensä sekaisista aiheista, kuten itselläni on vähän millon mistäkin. Tosin on myös näitä, jotka kirjoittaa omasta henkilökohtaisesta elämästään ja omia henkilökohtaisia asioitaan.

Tämä on loppuunse, ehkä yleisin blogin pitämisen muoto ja kahta samanlaista harvemmin löytyy. Tänä päivänä on kuitenkin bloggaamisen aloittaminen erittäin helppoa, joten näitä syntyykin koko ajan. Osa tosin lopettaa bloggaamisen suhteellisen nopeasti ja blogi kuolee. Osa taas sinnittelee ja kasvattaa lukijakuntaansa hitaasti, mutta varmasti.

Näitä tulee muutamaa seurattua ja uusia seurattavia tulee silloin tällöin lisää. Jos bloggaaminen kiinnostaa niin tästä on hyvä ja helppo aloittaa!

Yritysten blogit

Näitä blogeja on jokuisella yrityksellä ja aiheena on yllättäen yritys itse tai sen toiminta. Tietysti on blogeja joita ylläpitää yritys ja blogin aiheena on yrityksen toimiala, näistä blogeista saa yleensä aika paljon irti – lähinni siksi, koska kirjoittajina on asiantuntija. Tähän voisin antaa esimerkiksi Louhen ylläpitämän Pilvi.com blogin.

Rahan perässä juoksijat

Tämä on blogimaailman ärsyttävin otus. Nämä kirjoittavat artikkeleita vain saadakseen blogiinsa kävijöitä ja sitä kautta mainostuloja. Artikkelien sävy on ihmisiä ärsyttävä ja aihe on puuta heinää – eikä se kirjoittaja yleensä tiedä mistään mitään. Osa blogiin julkaistavista artikkeleista sisältää mainoslinkkejä vaikka arvosteltaisiin jotain tuotetta – tosin tuotetta kehutaan tällöin ja tätä kautta saadaan kävijä klikkaamaan linkkiä.

Näitä suosittelen välttämään ja älkää varsinkaan niitä linkkejä klikkailko, ties mitä roskaa koneellenne saatte.

Millainen on sitten hyvä blogi?

Tämä onkin sitten se niin sanottu miljoonan dollarin kysymys. On erilaisia blogeja ja blogin tyyppi määrää sen sisällön. Tosin näissä henkilökohtaisissa blogeissa voi olla sisältöä ihan mistä tahansa edellä mainitusta blogityypistä.

Jos blogin sisältö on hyvää ja sitä on helppo lukea – tietysti asiaa auttaa se, että aihe on mielenkiintoinen. Kaikista edellä mainituista aiheista voi tehdä hyvän blogin, paitsi jos lähdet pelkästään rahan perässä juoksemaan niin silloin homma voi olla pakko pullaa ja sisältö tulee kärsimään.

Lähtekää ylläpitämään blogia aiheesta joka on teille tuttu ja uskoisitte, että joku muukin voisi hyötyä kirjoituksistasi.

Kertokaa millainen on teidän mielestä hyvä blogi ja unohdinko jotain tästä kirjoituksesta?

Lisää luettavaa

6 kommenttia

 1. […] artikkelissa erittelin hieman erilaisia blogityyppejä, joten on luonnollista eritellä hieman erilaisia blogin […]

 2. Kuulin, että aiot suomentaa jonkun foorumisoftan. Kannattaa huomioida, ettei ”tälläinen”, ”allaoleva”, ”itseasiassa” ja muut virheet tee käännöksestä vakuuttavaa. Oikeat muodot: tällainen, alla oleva, itse asiassa ja niin edelleen. Onnea kuitenkin valitsemallesi tielle. WordPress-käännös lienee jotakuinkin kuosissa, tosin pitäisi oikolukea tarkemmin, kun ei kaikki tosiaan osaa… :)

  • Näkyy herra väätäisen viestit menevän Akismetin suotimiin, ehkä ihan aihettakin.
   Tiedoksi jyrille: Käännösprojektissa on hyvä tiimi ja sinulle se ei asia sinällään kuulu.

 3. Olen juuri etsimmässä tietoa siitä, minkälainen on oikeasti hyvä blogi ja päädyin tänne. Kiitos hyvistä kirjoituksistasi! Kyllä se vaan niin on, että hyvä blogi on ennen kaikkea sisällöltään laadukas. Toiseksi blogia lukiessa ei saa migreenikohtausta eli ulkoasu on huoliteltu. (Unohdit listauksestasi käsityöblogit! :) )

  • Hei Liisa!
   On vaikea kattaa ihan kaikkea :D Eikä aina voikaan muistaa ihan jokaista asiaakaan. Käsityöblogit pääsivät unohtumaan.
   RantSite on ollut vähän hiljaiselolla – oletan, että johtuu ihmisten kiireistä koulun ja töiden kanssa – kevät kun tuppaa olemaan vähän semmoista. Itseltäni tosin tulee artikkeli tulevalla viikolla, ehkä parikin.

   Uusi ulkoasu on ollut rakenteilla ja sen valmistuminen on ollut hidasta johtuen omista kiireistäni, mutta kyllä se tulee vielä :D

 4. Karoliina 26.9.2013 at 16.32 -

  http://ajatustapa.blogspot.fi/

  Mihin ryhmään tämä blogi kuuluu? Onko tälläisille joku erillisen sekasotku?

Vastaa

You must be logged in to post a comment.