Erilaisia kävijöitä

maaliskuu 15, 2011 2 Kommentit »

Äskeisessä artikkelissa erittelin hieman erilaisia blogityyppejä, joten on luonnollista eritellä hieman erilaisia blogin kävijöitä. Kävijöitä on tietysti monenlaisia ja jokainen on loppujen lopuksi erilainen, mutta silti jokaisen kävijän voi jollain tavalla ryhmitellä. Erittäin yksinkertaisesti tämä tapahtuisi luokkiin miehet ja naiset eli sukupuolen mukaan, mutta tässä artikkelissa jaotellaan hieman eri tavalla.


Kuvan otti Marko Kaartinen

Vierailijat

Näitä on oikeastaan kahta alalajia jo. On satunnaisia vierailijoita ja aktiivisia vierailijoita. Satunnainen vierailija eksyy vahingossa sivustolle ja tutkii sitä ehkä hieman, jos kiinnostus herää niin satunnaisesta voi herkästi tulla aktiivinen vierailija.
Aktiivinen vierailija taas käy sivustolla sopivin väliajoin, että näkee onko uutta tullut – ehkä jopa kommentoi silloin tällöin.

Täällä ainakin satunnaiset vierailijat on suhteellisen yleisiä, koska juttuja linkataan siellä sun täällä niin joku eksyy niiden kautta tänne, mutta näitä aktiivisiakin on jokunen – ainakin mitä statistiikkoihin on uskominen (miksi ei olisi!).

Rekisteröityneet

Kun se kaunis päivä koittaa kun aktiivinen vierailija haluaa varmistaa nimimerkkinsä sivustolla, tekee hän tunnuksen eli rekisteröityy. Nämä ovat yleensä aktiivisia keskustelijoita sivustolla tai jopa sivuston ylläpitoa/henkilökuntaa. RantSitellä on rekisteröityneenä jokunen keskustelija sekä kaikki ränttijät.

Rekisteröinti pitää tehdä suhteellisen helpoksi niin saadaan rekisteröityneitä, mutta jonkinlaista etua pitää olla aktiiviseen vierailijaan nähden, että rekisteröityminen kannattaa muun kuin nimimerkin säilyttämisen suhteen.

Syötteenlukijat

Osa aktiivisista kävijöistä ja rekisteröityneistä käyttää apunaan syötteenlukijaa. Eli ohjelmaa/sovellusta joka hakee sivuston uudet postaukset tai kommentit. Tämä on loppuunsa erittäin helppo ja näppärä keino, mutta tällöin syötteenlukijaa käyttävä käyttäjä käy yleensä vain kun on tullut jotain uutta.

Näiden kanssa pitää olla aktiivinen blogi jolloin syötteenlukijaa käyttävä näkee, että sisältöä tulee ja on syy käydä sivuilla.

Trollit

Nämä on sivuston alinta kastia ja näiden viheliäisten ainoana tarkoituksena on aiheuttaa eripuraa ja mielipahaa. Trollit yleensä kommentoivat ja ajavat joko omaa asiaansa tai sitten ovat periaatteesta jo eri mieltä. Kommenttien sisältö on yleensä roskaa ja turhanpäivästä.

Trolleiksi voidaan laskea mainostajatkin, nämä ihmiset kommentoivat blogiin ja sisältönä on yleensä linkkejä omalle sivulle tai jonkinlainen kehno kommentti linkkien kera.

Näitä varten on onneksi hyvät roskapostisuodattimet sekä myös muita työkaluja näiden torjuntaan. Esimerkiksi WordPress voi asettaa tietyin perustein kommentit suoraan arviointijonoon, esimerkiksi juuri linkkien määrän tai tiettyjen sanojen perusteella.

Yritykset

Yrityksetkin tai yrityksen toimihenkilöt oikeastaan eksyvät silloin tällöin blogeihin. Esimerkiksi VR:n edustaja kävi kommentoimassa RantSiten Junailua-artikkelia. Nämä ovat oikeastaan satunnaisia vierailuja, jotka todennäköisesti eksyy blogiin hakukoneiden tai sosiaalisten medioiden kautta.

Hienoa jos yrityksen edustaja kommentoi yrityksen nimellä jotain artikkelia. Annan vieläkin arvoa VR:n kommentille! Kommentoinnin voi tehdä hyvin ja huonosti, tässä tapauksessa VR teki sen hyvin. Surullisempi tapaus oli Novatrotters joka aiheutti Streisand-efektin.

Hakijat (googlaajat)

Googlen ja muiden hakukoneiden kautta saapuva vierailija. Näitä on ja voisi sanoa, että hakukoneiden kautta tulee tällä hetkellä hyvä osa RantSiten kävijöistäkin. Hakukoneet ovat siis erittäin tehokas keino saada kävijöitä sivuillesi.

Mikäli hakukoneen kautta tullut jääkin aktiiviseksi vierailijaksi on se aina pieni saavutus. Sehän on yksi aktiivinen kävijä lisää.

Botit

Erittäin yleinen ryhmä, tosin näiden olemassaolon huomaat lähinnä kasvaneesta linkki spämmistä roskapostisuodattimessasi sekä siitä, että Googlen ja muiden hakukoneiden botit käyvät blogissasi.

Pakollinen paha blogin ylläpitämisessä. Onneksi on työkaluja kuten Akismet, jotka tunnistavat roskapostin.

Pari sanaa vielä

Kävijöitä on monenlaisia ja aktiiviset kävijät ovat loppujaan parhaita mitä blogillasi voi olla. Loppujen lopuksi niistäkin tulee hyvällä tuurilla rekisteröityneitä käyttäjiä.

Trollien kanssa kannattaa pitää tiukka linja, sillä on tapauksia jotka palaavat ja palaavat. Älä hermostu niille vaan käytä apunasi työkaluja kuten WordPressin kommenttien arviointi ja mahdolliset ip bannit.

Unohdinko artikkelista jotain? Haluatko sinä lisätä jotain? Kommentoi ihmeessä!

Lisää luettavaa

2 kommenttia

 1. o-p 15.3.2011 at 18.45 -

  Hakukoneiden kautta tulee ainakin minun blogiini huomattava määrä kävijöitä, mutta edes niiden voima ei aina yllä samalle tasolle, mihin sosiaalinen media parhaimmillaan pystyy.

  Tuohon voisi siis lisätä sosiaalisen median kautta tulevat vierailijat. Tykkäämisen, jakamisen ja tweettaamisen kautta tulleet kävijät muodostavat jo huomattavan osan ainakin keskikokoisten ja suurien blogien kävijöistä. Ne myös alentavat kynnystä seurata blogia, koska joku muukin kaveri saattaa sitä lukea. Ei sitä osoitetta turhaan jaeta ellei sisältö kiinnosta jollain tasolla.

  • Marko 15.3.2011 at 18.47 -

   Tosta voisi melkein oman räntin kirjoitella. Ehkäpä huomenna tulee jotain tämän kaltaista :P Hyvä putki alkaa olla päällä.
   Totta on, että SoMe on tänä päivänä erittäin vahva työkalu ja vaikuttaja.

Vastaa

You must be logged in to post a comment.