Tietämisen ja tietämisen ero – kaksi täysin eri asiaa

helmikuu 24, 2011 1 kommentti »

Luuletko tietäväsi, mistä tässä tekstissä on kyse? Älä luule, vaan ota selvää.

Ihmisillä on tapana luulla tietävänsä kaikenlaista. Minäkin luulen tietäväni vaikka mitä, mutta todellisuudessa ymmärrykseni taso rajoittuu jonkin asian nimen tietämisen tasolle. Tiedän esimerkiksi lohen nimen melko usealla eri kielellä ja tiedän lohen olevan kala, mutta todellisuudessa en tiedä lohesta yhtään mitään. Yllättävää? Ei.

Ihmisille opetetaan koulussa kaikenlaista. Päällimmäisenä mieleen jää lähinnä asioiden ja ilmiöiden nimiä. Itseään voi johtaa harhaan monella tapaa, mutta se, että luulee tietävänsä jotakin, mistä ei todellisuudessa tiedä yhtään, on usein todella vaarallista.

Ihmisten pitäisi oppia ”tietämisen” ja tietämisen ero. ”Tietäminen” on sitä, että tietää jonkin asian tai ilmiön nimen. Eli todellisuudessa ei tiedä yhtään mitään. Tietäminen tarkoittaa taas sitä, että todella ymmärtää jonkin asian. Suomeksi siis tietää esimerkiksi sen, kuinka lohi käyttäytyy ja muuta oleellista itse kalasta.

Koulussa oppii ymmärtämään – tai ainakin pitäisi oppia. En puutu siihen, johtuuko mahdollinen tietämisen oppimattomuus opettajista, oppilaista vai jostakin muusta tekijästä. Terve ihminen on aina utelias ja haluaa oppia ymmärtämään, mutta koulussa pärjää nykyisin myös pelkällä hauki-on-kala –taktiikalla. Tämä ei liene kenellekään yllätys: mennään sieltä mistä aita on matalin. Olen itse aina pyrkinyt oppimaan asiat ymmärtämisen kautta. Tällöin voin sanoa jopa tietäväni jotakin.

Se, että saat kokeista koko ajan kymppejä luettuasi tuntikausia jotakin asiaa oppiaksesi sen ulkoa, ei välttämättä tarkoita sitä, että tiedät jonkin asian. Joku joka ei ole lukenut kokeeseen ollenkaan ja saa kokeesta esimerkiksi kasin tai ysin, voi hyvinkin ymmärtää ja tietää enemmän kuin kokeeseen tuntikausia päntännyt – kaikki riippuu siitä, mistä näkökulmasta asiaa lähestyy. Voi joko pyrkiä ymmärtämään opeteltavan asian, jonka kautta todennäköisesti oppii ymmärtämään monta muutakin asiaa tai sitten pänttäämään asian ulkoa, jolloin lopputuloksena on ihminen, joka luulee tietävänsä.

Ihminen ei suinkaan voi tietää kaikkea, sillä sehän olisi jo luonnotonta. Voimme tietää vain hyvin pienen murto-osan niistä asioista, joita tässä maailmassa on. Siinä piileekin se todellinen vaara. Ihmiset luulevat tietävänsä paljon enemmän asioita, mitä he todellisuudessa tietävät.

You can know the name of a bird in all the languages of the world, but when you’re finished, you’ll know absolutely nothing whatever about the bird… So let’s look at the bird and see what it’s doing — that’s what counts. I learned very early the difference between knowing the name of something and knowing something. – Richard Feynman

Ihminen, joka ”tietää”, on vaarallisin tapaus kaikkialla, missä jonkinlaisia kriittisiä virheitä voi tehdä. Vai uskaltaako joku olla eri mieltä tästä asiasta?

Yksi kommentti

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Marko Kaartinen, Marko. Marko said: Tietämisen ja tietämisen ero – kaksi täysin eri asiaa – http://rntst.net/1j […]

Vastaa

You must be logged in to post a comment.