Some ja turha tieto

helmikuu 26, 2011 3 Kommentit »

Sosiaalinen media kun tuntuu olevan edelleen se päivän kuuma aihe (ollut jo vaikka kuinka kauan), niin pureudutaanpa hiukan syvemmälle siihen, mitä se pitää sisällään. Käytän tässä tekstissä sosiaalisesta mediasta lyhennettä some.

Some on turhan tiedon kaatopaikka. Suurin osa siellä jaettavasta tiedosta on normaalin ihmisen näkökulmasta täysin turhaa. Minua eikä varmasti useita muitakaan kiinnosta tietää, että oletko esimerkiksi vessassa, kävitkö suihkussa vai ajatko autolla. Vielä typerämpää on päivittää tilaansa esimerkiksi Facebookissa jatkuvasti järjettömällä ”jee..” –tyylisellä sisällöllä. Jos ei ole mitään kertomisen arvoista, älä kirjoita mitään.

Vielä vähemmän minua kiinnostaa esimerkiksi Foursquarella jaettu tieto siitä, missä milläkin hetkellä olet. Okei, saattaisihan se kiinnostaa – jos olisit Kuussa tai meren pohjassa. Mutta kun et ole nyt etkä tulevaisuudessa.

Mitä siis haen? Some on täynnä epämääräistä taustakohinaa: roskaa ja turhaa tietoa, joiden suodattaminen kuluttaa aikaa, resursseja sekä hermoja. Harvoissa palveluissa on mahdollisuus suodattaa tietoa valikoiden. Jos henkilö A postaa suhteella 1:10 laatua ja roskaa, on vaihtoehtoina joko lopettaa henkilön seuraaminen tai seurata henkilöä ja koittaa valikoida itse se laadukas sisältö taustakohinan joukosta.

Kuva: Greg Verdino

Internet on täynnä tietoa. On luonnollista ja väistämätöntä, että siellä on sekä hyvää että huonoa sisältöä. Hakukoneet ovat olemassa, jotta ihmiset löytävät kaiken sen turhan tiedon ja roskan joukosta laadukasta sisältöä. En väitä, että tuottaisin itse aina laadukkaita tilapäivityksiä tai muuta sisältöä, mutta pohdin kuitenkin, mitä olen tekemässä.

Ihminen on toki tottunut suodattamaan saamaansa informaatiota jo ennen sosiaalista mediaa, mutta some eroaa esimerkiksi muusta mediasta kuten sanomalehdistä siinä mielessä, että informaatiota virtaa silmien eteen reaaliajassa, sitä on todella paljon enemmän ja sen seuraaminen vaatii huomattavan paljon paneutumista.

Onko siis liikaa vaadittu, jos pyydän, että kysytte ennen tuiki tärkeän ajatuksen jakamista itseltänne: kiinnostaako tämä ketään ja onko tästä kenellekään mitään hyötyä? Jos saisi edes yhden promillen siitä turhasta tiedosta pois ennen kuin se näkee päivänvalon.

Älkääkä nyt vetäkö hernettä nenäänne tämän tekstin pohjalta. Käytän itse sosiaalista mediaa ja pidän sitä hyvin oleellisena osana nykyaikaista kanssakäymistä.

Lisää luettavaa

3 kommenttia

 1. Marko 26.2.2011 at 21.29 -

  Totta, että SoMesta löytyy sitä turhaa tietoa ja onkohan Internetissä palvelua missä ei sitä olisi loppupeleissä?
  Itse ainakin osaan suodattaa sen turhan tiedon pois ja jättää ne ”kävinpä vessassa” kommentit omaan arvoonsa (en ole tota muuten ihan äsken nähnyt!)

  Eihän se oli sinänsä liikaa vaadittu, että ajattelee mitä julkaisee. Näin sen pitäisikin toimia, mutta noh… eihän se aina toimi.

  SoMessa tavataan! :D

 2. Jos julkaisualusta sallii tiedon luokittelemisen eri kategorioihin tai käyttämällä tageja, voi diipadaapan filtteröidä helposti pois ja löytää kiinnostavaa sisältöä.

  • o-p 7.3.2011 at 18.27 -

   Jep, mainitsin tuosta kyllä tekstissäkin. Eikö olisi kuitenkin parempi juttu, jos sitä diipadaapaa ei alunperinkään olisi julkaistu :)?

Vastaa

You must be logged in to post a comment.