Naapurit

helmikuu 15, 2011 2 Kommentit »

Tämä on suhteellisen mielenkiintoinen aihe ja varmasti jokaisella on jotakin sanottavaa tähän. Naapureita on nimittäin monenlaisia ja niistä löytyy tarinoita ympäri internettiä. Itselläni on kokemusta niin kerrostalossa asumisesta, kuin omakotitalossakin.

Kerrostalot

Jos aloitetaan tästä, joka on ehkä tutumpi kaikille kaupunkilaisille ja mahdollisesti muillekkin. Kerrostalo on siitä vänkä asuinpaikka, että naapureita on vähän joka puolella. Parhaimmillaan seinänaapureita on yläpuolella, alapuolella ja sivuilla.

Tästähän nousee mieleen ajatus, että mökääkin kuuluu vähän joka puolelta. Noh näinhän se joissain tapauksissa on. Jotkin talot on kuitenkin eristetty paremmin kuin toiset joten melu riippuu hyvin paljon siitä missä sinä itse asut. Otetaan pari esimerkkiä:

Esimerkki 1

Asuin aikoinaan kerrostalon 5. kerroksessa ja kerrostalon asukkaista suurin osa oli opiskelijoita ja vieläpä lähellä sijaitsevassa ammattikoulussa. Eli voitte kuvitella, että tässä talossa oli juhlia viikonloppuisin ja välillä arki-iltoinakin.

Täällä asuessani en sen tarkemmin naapureihin tutustunut, mitä nyt tervehdin kun rapussa/hississä näki. Sen tiedän, että naapurinani oli äijäkööri ja kaikki olivat ammattikoulussa opiskelemassa. Asuin kyseisessä asunnossa vajaa 2 vuotta ja siellä asuessani pari kertaa kävi mielessäni, että ilmoitanko asiasta poliisille ja/tai isännöitsijälle. Kertaakaan en ilmoittanut, koska mekkala loppui suhteellisen pian tämän ajatuksen jälkeen. Meno kyllä laantui aikaa myöten, joten epäilen että ko. henkilöt saivat pari varoitusta mekkalasta.

Esimerkki 2

Asuin reilun vuoden toisessa kerrostalossa 2. kerroksessa ja tällä kertaa rauhallisella seudulla – vaikka oltiin keskustassa. Asukkaat olivat ilmeisesti vanhoja mummoja/opiskelijoita/perheitä – en voi varmaksi sanoa, koska en nähnyt niin montaa naapuria.

Täällä asuessani, mielessäni ei käynyt kertaakaan ilmoittaa poliisille/isännöitsijälle melusta. Tästä voikin päätellä, että kerrostalo oli rauhallinen ja asuminen oli miellyttävää tältä osin. Verratakseni ensimmäiseen esimerkkiin, sijainti vaikuttaa – samaten asukkaat. Sillä täällä tuntui välistä, että naapureita ei olisi laisinkaan. Joskus näin naapureita parkkipaikalla/rapussa/hississä, mutta siihenpä se sitten jäikin. Ehkä tutuimmaksi tuli alakerran pizzerian pitäjät. (lol)

Esimerkki 3

Asun nykyään 2. kerroksessa ja seutu on täysin erilainen verrattuna kahteen aikaisempaan. Aiemmat olivat keskustassa ja nyt ollaankin sitten hieman syrjemmässä. Nykyisessä kerrostalossa taitaa asua lapsiperheitä/opiskelijoita?/mummoja? – vaikea sanoa varmaksi muut kuin lapsiperheet sillä olen tosiaan asunut vasta 1.5kk kyseisessä asunnossa.

Olen tässä asunnossa sinänsä jännässä tilanteessa, että meistä on ”valitettu” tai no meille on valitettu. Tosin turhasta… nimittäin meille tultiin sanomaan, että musiikki PÄIVÄLLÄ häiritsee ja tämähän ei ole mikään peruste varoitukselle/häädölle. Sekä tässä tilanteessa kun syyllisiä emme ole edes me… Eikä meillä edes kovin kovaa musiikki huuda ikinä… Naurettava tilanne joka tapauksessa…

Tietysti kerrostaloissa kuuluu ääntä, mutta ärsyttäviä ääniä on ollut näiden lapsiperheiden kanssa. Nimittäin lapsen huutaminen ja lapsen juoksentelu kuuluu yläkerrasta suhteellisen selvästi meille.

Omakotitalo

Asuin itse 20 vuotta elämästäni vanhempien luona omakotitalossa, joten tästäkin on kokemusta. Naapurien möykkää ei juuri kuulunut sillä seudulla joten niistä ei sinänsä tarvinnut häiriintyä. Tietysti siellä huusi milloin sirkkeli/ruohonleikkuri/joku muu kone, mutta nämäkin huusivat päivällä. Kuka hullu nyt yöllä näitä tekee?

Joskus ehkä takaisin ”maaseudun” rauhaan omakotitaloon. Kaupunki + omakotitalo ei oikein innosta, varsinkaan kun tuppaa olemaan aika ahtaasti rakennettu vieri viereen…

Loppusanat

Tästä voisi päätellä, että omakotitalossa on parempi asua. No on se niinkin, mutta kyllä nykyisessä tilanteessa haluan kaupungissa asua ja kerrostalo on tällä hetkellä se järkevin vaihtoehto. Naapureita on moneen lähtöön siellä maaseudullakin ja omakotitaloalueella. Eli jokaisessa on omat hyvät ja huonot puolensa.

Naapureita on moneen lähtöön!

2 kommenttia

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Marko Kaartinen, Marko. Marko said: Naapurit – http://rntst.net/1d […]

  2. keep 15.2.2011 at 22.14 -

    Kaikki haluavat hyvän naapurin mutta ei halua olla hyvä naapuri? Miten se näin tuntuu aina menevän.

    Oman naapuri historian aikana en ole saanut yhtään valitusta ja olen valittanut epävirallisesti ja viralliseti ainoastaan yhden kerran. Eri tapauksia molemmat ihme kyllä mutta samassa kerrostalossa.

    Valitukset molemmissa tapauksessa ainakin vielä on toiminut mitä nyt satunnaisia ääniä kuuluu. Uudet naapurit on ilmeisesti tuoneet pesukoneen mukana kun kuulee linkouksen millon alkaa -_-

Vastaa

You must be logged in to post a comment.