Karppi-peikko

helmikuu 8, 2011 1 kommentti »

Koko ajan on jokin ruokavalio tai ruokavalion osa tapetilla. Suomessa on laadittu yleiset ravitsemussuositukset ja ne voi halutessaan tarkistaa täältä, sillä en niihin aio tässä sen enempää paneutua. Viimeisimpinä otsikoihin on päässyt suuri rasvakeskustelu, joka melkein yltyi sodaksi asti. Siinähän siis ajettiin takaa sitä, että voi olisikin terveellistä, eikä ”pannassa” kuten tähän asti on yleisessä tiedossa ollut.

Aiheeni liippaakkin läheltä tätä rasvakeskustelua, nimittäin karppaus. Karppauksella tarkoitetaan hiilihydraattien vähentämistä todella minimiin ruokavaliossa, käytännössä tämä tapahtuu jättämällä ruokavaliosta pois kaikki viljatuotteet, hedelmät, sokerit, perunat ja muut suuria määriä hiilihydraatteja sisältävät kasvikset. Nämä korvataan proteiineilla ja rasvalla. Kaikki eivät edes kiinnitä huomiota rasvanlaatuun, vaan niin sanotusti kovia rasvoja suositaan, eli mm. voita ja kermaa. Yleisimmin tätä ruokavaliota käytetään tarkoituksena laihtua. Laihtuminen perustuu siihen ,että elimistö menee ketoositilaan, jossa elimistö alkaa polttamaan kehoon kertynyttä rasvaa energian muodostamiseksi. Elimistöhän ei pysty käyttämään proteiineja ja  rasvaa suoraan energian lähteenä, vaan maksan on ensin muokattava ne elimistölle ”poltettavaan” muotoon. Ketoositila on se, joka jakaa mielipiteitä ja voi aiheuttaa jopa vaarallisia sivuvaikutuksia. Moni ei esimerkiksi tule ajatelleeksi, että ketoositilassa alkoholin nauttiminen voi olla hengenvaaraallista (periaatteessa karppauksessa sallitaan punaviinin juominen, sen alhaisen hiilihydraattipitoisuuden vuoksi). Maksa on muutenkin kovalla rasituksella ja joutuu paiskimaan ylimääräistä ketoosin vuoksi.  Ketoositila voi aiheuttaa myös hyvin voimakasta päänsärkyä, pahan hajuista hengitystä ja jopa munuaisvaurion.

Ruokavaliosta ei ole pitkäaikaisia tutkimustuloksia. Yleisesti ottaen tiedossa on, että suuret proteiinimäärät rasittavat munuaisia ja voivat aiheuttaa munuaisvaurion. Proteiinipitoinen ruokavalio voi tulla myös yllättävän kalliiksi kauppareissuilla. Vaikka välttämättä lihaa/kalaa/kanaa ei tarvitsisikaan ostaa enempää kuin aikaisemmin, saa lisäkkeisiin ujutettua aimo summan rahaa enemmän kuin aikaisemmin. Nimittäin sallittujen kasvisten listalla olevat kukkakaalit ja kesäkurpitsat eivät todellakaan ole edullisia varsinkaan tähän aikaan vuodessa, ainakin jos niitä verrataan perunaan tai pastaan. Konkreettisesti voin kertoa ystäväni kokemuksen perusteella, että ruokalasku lähestulkoon tuplaantui. Karppaajien leipää ei käytetä tavallisia jauhoja, vaan pähkinäjauheita, jotka ovat todella kalliita.

Toisekseen olisin huolissani kuidun määrästä. Kuitu on elimistön hyvinvoinnille ja ruuansulatukselle välttämätöntä. Se myös pitää verensokerin tasaisena ja hillitsee nälkää. Karppaajalla tämä jää minimiin, lähinnä olemattomiin lukemiin. Suositusten mukaan kuitua olisi hyvä saada 25-35 g vuorokaudessa, karppaajat saavat hätinnä puolet.

Monissa karppaus ohjeissa kehotetaan syömään vitamiinit purkista. Niin. Onhan se hyvä, että niitä edes jostain tulee ja jokaisen suomalaisen tulisi ainakin talviaikaan syödä D-vitamiinilisää, sillä aurinko ei (valitettavasti) paista täällä talvella riittävästi. On todistettu tieteellisesti, ettei purkissa olevat vitamiinit imeydy yhtä hyvin kuin ruuasta saatava. Syytä tähän ei tiedetä. Painotan toki, ettei purkista syöty täysin turhaa ole, kyllä siitä apua on, mutta miksi syödä purkista, kun sen voisi saada normaalista ravinnostakin?

Ekologisuus on myös tapetilla näinä aikoina. Vaikka en mikään ”vihreä” ole, niin silti olen terveellä tapaa huolissani maapallon tulevaisuudesta ja kasvihuoneilmiöstä. On jo pitkään tiedetty, että lihakarjan kasvatus ruokkii kasvihuoneilmiötä ja pitkään on jo puhuttu, että ravintoketjua pitäisi katkaista, eli ihmisten pitäisi keskittyä kasvispitoisempaan ruokavalioon. En nyt tarkoita, että kaikkien pitäisi ruveta ituja pureskelemaan ja narskuttaa proteiinin lähteinään pelkkiä papuja. En kuitenkaan kannustaisi ketään karppaamaan ekologisuuden kustannuksella.

Lopuksi haluaisin pehmentää tekstiäni kuitenkin vielä sillä, että on olemassa myös ns. hyvä-karppausta, jossa karsitaan vain huonot hiilihydraattilähteet pois, eikä ketoositilaa saavuteta. Näin ollen siis syödään tummaa viljaa ja kaikkia kasviksia, kuitenkin hieman rajoitetusti. Tämä alkaakin olla jo melko lähellä valtion ravitsemussuosituksia.

Karppaus on asia, joka jakaa mielipiteitä jyrkästi kahtia ja en kiellä ettei minun mielipiteeseeni olisi vaikuttanut koulutukseni (restonomi, sairaanhoitaja). Olen kuitenkin sitä mieltä, että mikäli haluaa painoaan pudottaa ja tehdä sen terveellisesti ja kauaskantoisesti (karppauksen kun lopettaa, niin yleensä pudonnut paino palaa takaisin, ainakin osittain), niin kannattaa keskittyä syömään terveellisesti lautasmallia apuna käyttäen ja liikuntaa lisäämällä. Perusnyrkkisääntö toimii edelleen – syö vähemmän kuin kulutat! :)

Yksi kommentti

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Marko Kaartinen, Marko. Marko said: Karppi-peikko – http://rntst.net/15 […]

Vastaa

You must be logged in to post a comment.