Junailua

helmikuu 9, 2011 11 Kommentit »

Miksi kukaan ei ole tästä älynnyt vielä suutansa aukaista? Noh minäpä sen teen. Vaikka en olekaan mikään junien ahkera käyttäjä (viimeksi työreissu Kotkaan), niin olen saanut muodostettua varsin pätevän kuvan näistä vekottimista.

Pendolino (Leif Rosnell/VR Group)

Kuka arvelikaan, että ylläolevia vekottimia hankittaessa niiden tulisi kulkea talvellakin? En ole nimittäin pitkään aikaan törmännyt talveen, jossa ei olisi ollut uutisotsikoissa junien myöhästely. Joskus olen jopa ollut junassa, joka on ollut ajoissa!

Milloin on ollut lunta ja ei ole saatu sitä puhdistettua ja milloin on ollut varikolla ongelmia junian saamisessa lähtökuntoon. Tänä talvena tämä on varsinkin ollut tapetilla (ja sanottakoon vielä, että onhan tuota luntakin tuolla!). Ongelmia on ollut ja tänäänkin on ollut uutisissa juttuja junien myöhästymisistä ja peruuntumisista.

Eikä tämä kaikki taida talveenkaan rajoittua, syksyllä taitaa lehdetkin häiritä junien kulkemista. Mikähän kaikki estää junaa liikkumasta kunnolla? Olisi hauska tietää tämäkin tai sitten milloin on optimaaliset olosuhteet junien kulkemiseen?

Tahtoisin, että sinä kommentoisit tätä asiaa! Varsinkin jos liikut junalla ahkerasti!

11 kommenttia

 1. Isän kanssa juteltu näistä enemmänkin, hän on seniori-veturinkuljettaja jo, viimeistä vuottaan töissä ennen kuin jää eläkkeelle. Tiedoksi että Pendolino-junien tilauserä oli virheellinen, ja siitä syystä suurin osa ellei kaikki Suomen pendolinoista ovat viallisia. Moottori- tai muun vian ilmetessä osa korvataan joko vastaavalla osalla tai purkkaratkaisulla, jonka jälkeen juna on heti uudestaan rikki – sillä paska mikä paska. Tämän takia kaikki Pendolinot ovat aina mäsänä ja myöhässä.

  Lisäksi radat jäätyvät, kalusto on huonoa ja monessa asiassa on VR:llä kehitettävää. Tiedonkulku on VR:llä huonoa, vaikka sitä on yritetty parannella. Aiemmin oli joku toinenkin junaerä, joka luovutettiin sen jälkeen kun isäni joutui onnettomuuteen jossa veturi syttyi palamaan laitteistossa olevan vian takia. Huomattiin että koko erä oli susi ja junamalli hyllytettiin. Näin ei kuitenkaan tehty Pendolinolle, koska vastaavaa vaarallisuutta ei erässä ollut… mutta kaikkea muuta vikaa löytyy… Semmosta.

  • Hienoa, että saatiin hyvää infoa näistäkin!
   Kehitettävää on, selvitystäkin taisi liikenneministeri kysellä aikoinaan – en tähän hätään muista mitä lie tuli vastaukseksi.

   Kaikki onnettomuudet tälläkin saralla on ikäviä :/ Tietysti hyvä jos juna kulkee, mutta sen pitää kuitenkin kulkea turvallisesti niin matkustajien, kuin henkilöstönkin kannalta.

   Kiitos Rolle kommentistasi!

  • kestinen 11.2.2011 at 15.10 -

   ”Aiemmin oli joku toinenkin junaerä, joka luovutettiin sen jälkeen kun isäni joutui onnettomuuteen jossa veturi syttyi palamaan laitteistossa olevan vian takia. Huomattiin että koko erä oli susi ja junamalli hyllytettiin.”

   Kyseessä on varmaankin Porkkana, eli Dm8 ja Dm9, jotka otettiin käyttöön 60-luvun puolivälissä – melko tasan 30 vuotta ennen Sm3 Pendolinoa. Porkkanoista luovuttiin 1990, eli jos Pendolinon elinkaari on identtinen niiden kanssa, saadaan niistä ”nauttia” vielä kymmenkunta vuotta. Todennäköisesti kuitenkin kauemminkin, sillä kalliita junia ei ole halpa heittää romukoppaan.

 2. Dropbear 10.2.2011 at 9.13 -

  Näinpä. En ole ikinä, IKINÄ ollut VR:n junassa joka olisi ollut aikataulussa tai jossa jotain muuta kummallista ongelmaa (kiskot poikki, vaunuja suistunut raiteille..) ei olisi ilmaantunut.

  Ja mielenkiintoista tietoa, Rolle. Kuulostaa kyllä uskomattomalta kädetykseltä VR:n suhteen, silti – eivätkö he tee perusteellista tutkimusta hankittavista laitteista? Luulisi että tämän hintaluokan kapistuksissa tekniikkaa katsotaan vähän myyntipuhetta tarkemmin.

  Siinä, että Suomalaisia lentokenttiä ylistetään siitä miten loistavasti ne selviävät talvesta ja sen tuomista haasteista on kamala kontrasti junapuolen sähläykseen. Saisivat ottaa mallia.

 3. Dropbear, Eiköhän noista VR:n mokailuista vaieta aika huolella… eihän mediaankaan kerrota mitään, aina lukee uutisissa ”rikkoutumisen syytä ei ole tiedossa”, ym ”asiaa tutkitaan” -sontaa. Todellisuudessa syyt ovat selvillä, mutta ovat niin omahyväistä porukkaa.

  Jep, isoja failauksia on virmassa tapahtunut, ja tappioluokat suuria. Siksi junaliput ovatkin niin kalliita… en tiedä mitä möhlivät, kyse on ollut niin tuurista kuin ihan jostain muustakin, ja siksi toivonkin että tekisivät asioita jatkossa paremmin.

 4. o-p 10.2.2011 at 14.17 -

  Heh, kuljin tuossa viime vuonna sellaiset 35 000 kilometriä junalla (ilmaiseksi :D), joten joo, kokemusta löytyy jonkin verran Tampere-Rovaniemi -väliltä.

  Noin 80% junista oli myöhässä vähintään 5 minuuttia, syynä milloin mikäkin. Ennätys oli n. 2 tuntia. Suhteeni VR:n ja sen taustaorganisaatioiden touhuihin on melko negatiivinen, vaikka nuo myöhästymiset eivät minua haitanneetkaan juuri yhtään. On se kumma, kun vuodesta toiseen samat ongelmat vaan jatkuu ja jatkuu…

 5. Hei junailijat!

  Kiitos kommenteista ja alkuperäisestä kirjoituksesta. Kirjoittaja toivoo tietoa junien myöhästelyistä. Ne ovat kieltämättä harmillisia niin matkustajillemme kuin henkilökunnallemmekin joka tekee parhaansa että junamatkat sujuisivat hyvin.

  Karkeasti laskien kaikista myöhästymisistä johtuu 1/3 VR:n vastuulla olevasta junakalustosta (rikkoutumiset, vuoron peruutuminen, henkilöstövaje tms.), 1/3 Liikenneviraston vastuulla olevasta radasta (vaihdeviat, kulunvalvontaviat, sähköviat tms.) ja 1/3 ulkoisista syistä (myrskyt, ilkivalta, tapaturmat tms.) Lisäksi näistä johtuvat myöhästymiset usein ketjuuntuvat, eli vaihtoyhteydet myöhästyvät ja kalustoa ei saada seuraavaan vuoroon ajoissa.

  Viime vuonna 2010 eniten kaukoliikenteen junille myöhästymisminuutteja aiheutui routavaurioista. Suomessa oli 1000 kilometriä rataa jossa oli alennettu nopeusrajoitus. Toiseksi yleisin syy olivat ratatyöt, jotka myös alentavat junien nopeuksia. Seuraavaksi yleisimpinä syinä olivat turvalaiteviat, kalustoviat ja lumen aiheuttamat ongelmat. Kaikki nämä hidastavat junien kulkua tai pahimmillaan pysäyttävät junat.

  Helsingin seudun lähiliikenteessä eniten myöhästymisiä aiheuttivat Helsingin ratapihan ahtaus, turvalaiteviat ja kalustoviat. Lähiliikenteessä haasteena on Liikenneviraston vanhentunut liikennettä ohjaava asetinlaite sekä rantaradan yksiraiteisuus, kesäisin ukkosen aiheuttamat laiteviat.

  • Marko 10.2.2011 at 16.51 -

   Hei ja kiitos Mika kommentistasi! Arvostan suuresti, että VR kommentoi ja antaa oman näkökulmansa tähän! HIENOA!

 6. […] This post was mentioned on Twitter by Mika Pirhonen and Raideryhmä, Olli-Pekka. Olli-Pekka said: http://bit.ly/ejnE4z @rntst Taas VR:ltä kommentoidaan blogitekstejä, olen edelleen yllättynyt tälläisestä aktiivisuudesta o_O […]

 7. […] This post was mentioned on Twitter by Marko Kaartinen, Marko. Marko said: Junailua – http://rntst.net/17 […]

 8. […] Toivotaan, että VR:n ongelmat jäävät tänä vuonna tähän sekä toivotaan, että junatkin kulkisivat loppu vuonna hieman paremmin kuin viime talvena. […]

Vastaa

You must be logged in to post a comment.