Esimerkki Streisand-efektistä

helmikuu 22, 2011 8 Kommentit »

O-P kirjoitti tasan kuukausi sitten Streisand-efektistä ja tänään siitä saatiin oikein hyvä esimerkki. Lainaus suoraan O-P:n artikkelista:

Internet on hauska paikka. Täällä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Joskus pienistäkin asioista kasvaa suurella – tai suorastaan massiivisella – medianäkyvyydellä varustettuja tapauksia. Usein nämä asiat sattuvat olemaan juuri niitä, joille ei medianäkyvyyttä haluttaisi ollenkaan.

Aloitetaan vaikka siitä, miten tämä efekti sai alkunsa tänään. Nova Trotters niminen yritys laittoi sähköpostia usealle suomalaiselle bloggaajalle ja pyysi heitä poistamaan sivustolle tehdyn blogikirjoituksen. Erkka on julkaissut postauksen, jossa on sitten listattuna usea tapahtumaan liittyvä kirjoitus.

Tässä vielä 33100 Jocka-blogin julkaisema sähköpostiviesti: (osa siitä)

Nova Trotters Oy on tehnyt rikosilmoituksen ja tutkintapyynnön Nova Trotters Oy:tä, Websiterace Oy:tä ja Suomen parhaat verkkosivut -kilpailua koskevista, valheellisista ja herjaavista nettikirjoitteluista. Lisäksi harkitsemme joidenkin kirjoitusten kohdalla haastetta ja korvausvaateita käräjäoikeuteen. Pyydämme, että poistatte foorumiltanne/blogistanne kaikki asiaa koskevat kannanotot välittömästi, niin emme vie asiaa eteenpäin kohdallanne.

Tässähän tapahtui sitten niin, että kun yritys laittoi usealle bloggaajalle saman viestin niin bloggaajat tietysti tekivät tästä blogikirjoituksen ja näin lukijat saivat tietää tästä. Tänä päivänä tämmöiset lähtevät leviämään vielä Twitterillä ja lumipallo efekti on taattu.

Lopputuloksenahan yrityksen maine sai aika kovan kolauksen ja bloggaajat muodostavat rintamaa. Mediakin on kiinnittänyt tähän jo huomiota, nimittäin MikroPC, Stara ja Tietoviikko on kirjoittanut uutisen tästä aiheesta. Twitterissäkin hashtagilla #NovaTrotters löytyy paljon keskustelua.

Olisikohan kannattanut jättää nämä 1-3 vuotta vanhat kirjoitukset omaan arvoonsa? Olisi NovaTrotters säästynyt isommalta maineen menetykseltä. Internetistähän ei saa helpolla tavaraa pois, tämä ei ainakaan ihan heti tule laantumaan.

Lisää luettavaa

8 kommenttia

 1. o-p 22.2.2011 at 23.15 -

  Kovin on surkuhupaisaa :)

  Olisivat vain antaneet asian olla. Tai olisivat edes tutustuneet ko. jutun kaltaisiin tapauksiin ja pohtineet, mitähän voisi mahdollisesti mennä pieleen.

  Ei taida olla some tai internet kovin tuttu paikka Nova Trottersille ja WebSiteRace Oy:lle. Epic fail.

  Vai että Suomen Parhaat Verkkosivut…

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Marko, Marko Kaartinen. Marko Kaartinen said: Esimerkki Streisand-efektistä – http://rntst.net/1f #NovaTrotters @rntst […]

 3. fmatic 23.2.2011 at 16.01 -

  Todella erinomainen esimerkki siitä kuinka ammut itseäsi jalkaan internetissä tai kuinka tuhoat yrityksesi uskottavuuden päivässä :) Huvittavinta tässä on se, että tällaisella yrityksellä luulisi olevan edes hatara käsitys siitä, ettei internetissä hyökkäys ole aina paras puolustus ;)

  Jotenkin kuvittelisin, että pulju joka järjestää Suomen Parhaat Verkkosivustot-kisaa olisi kuullut käsitteistä sosiaalinen media ja verkostoituneet blogit ja käsittäisi myös samalla mitä oletettavasti seuraa kun bloggaajia uhkaillaan perusteettomasti raastuvalla. SoMe kuohuu. Blogit kuohuu ja Google muistaa ;)

  Ymmärrän toki että yrittäjää on riipinyt kirjoittelu, mutta se on vaan nieltävä ja yritettävä teoillaan ja asiallisella vuoropuhelulla näyttää mistä omassa toiminnassa on kyse.

  Epic Fail kauneimmillaan :)

  • Marko 23.2.2011 at 18.29 -

   Vähemmällä olisi päässyt nielemällä ja koittamalla parantaa imagoaan ihan muulla tavalla kuin laittamalla näitä maileja.

   Asiat voi tehdä oikein tai väärin. Nyt tehtiin todella väärin.

 4. […] Rantsite […]

 5. […] tällöin linkki leviää kuin kulovalkea. Tähän voisi nostaa esimerkiksi taannoisen NovaTrotterssin joka aiheutti Streisand […]

Vastaa

You must be logged in to post a comment.