Streisand-efekti ja internetin sensurointi

tammikuu 22, 2011 2 Kommentit »

Internet on hauska paikka. Täällä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Joskus pienistäkin asioista kasvaa suurella – tai suorastaan massiivisella – medianäkyvyydellä varustettuja tapauksia. Usein nämä asiat sattuvat olemaan juuri niitä, joille ei medianäkyvyyttä haluttaisi ollenkaan.

Kyse on Streisand-efektistä. Eräs tuore malliesimerkki kyseisestä ilmiöstä on Wikileaksin sensurointi; tarkemmin sanoen sensuroinnin yrittäminen. Sensuuria haluavat unohtivat vain yhden ikävän faktan: nettiä ei pysty eikä kannata sensuroida. Sitä ei todellakaan kannata edes yrittää. Wikipediasta:

”Streisandin ilmiöllä tarkoitetaan tapauksia, joissa yritykset vaientaa tai poistaa internetissä julkaistua informaatiota – esimerkiksi valokuvia, videoita tai tekstiä – johtavatkin informaation saaman julkisuuden räjähdysmäiseen kasvuun.”

Näin käy yllättävän usein. Techdirtin sivuilta löytyy monia ajankohtaisia juttuja Streisandin ilmiöstä. Itse ilmiön nimi tulee Barbra Streisandista, joka haastoi vuonna 2003 oikeuteen valokuvaajan, joka oli julkaissut nettisivuillaan kuvan Streisandin talosta. Arvaat varmaan, miten jutussa lopulta kävi?

Kollektiivinen tietoisuus?

Kyllä. Internet on eräänlainen kollektiivinen tietoisuus. Se paikkaa itse itseään:

”Verkko tulkitsee sensuurin vaurioksi ja uudelleenreitittää sen ympäri.” –John Gilmore

Ihmisten muistia on hyvin hankala muokata, ellei jopa mahdotonta. Internettiin voi soveltaa samaa periaatetta: tietoa ei saa sieltä pois kun se on kerran sinne laitettu. On aivan sama, millainen data on kyseessä. Se kopioituu alta aikayksikön hakukoneiden ja selainten välimuisteihin.

Sosiaalinen media on hyvin ajankohtainen aihe ja se liittyy Streisandin ilmiöön läheisesti. Käyttäkää nyt hyvät ihmiset hiukan sitä teille suotua järkeä ja pohtikaa kaksi kertaa, mitä kirjoitatte ja millaisia kuvia lisäätte esimerkiksi naamakirjaan. Niitä ei saa sieltä pois. Tai saa ne naamakirjasta pois, mutta siinä vaiheessa kun jotakin pitää alkaa poistamaan, on jo liian myöhäistä. Näiden typeryyksien levittämiseen on jopa perustettu kokonaisia sivustoja, kuten Feissarimokat, joka on sieltä kiltimmästä päästä.

Internetin voima on mahtava. Sitä kuvaa hienosti Star Trekin Borg-kollektiivin toteamus:

Resistance is futile.

Lisää luettavaa

2 kommenttia

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Marko Kaartinen, Marko. Marko said: Streisand-efekti ja internetin sensurointi – http://rntst.net/f […]

  2. […] kirjoitti tasan kuukausi sitten Streisand-efektistä ja tänään siitä saatiin oikein hyvä esimerkki. Lainaus suoraan O-P:n artikkelista: Internet on […]

Vastaa

You must be logged in to post a comment.