Miksi ihmeessä ihmiset taputtavat lentokoneessa sen laskeutuessa?

tammikuu 31, 2011 1 kommentti »

Ilmiö on erityisen yleinen Finnairin lomalennoilla ja etenkin suomalaisten matkustajien keskuudessa. Ulkomaisten yhtiöiden lennoilla, reittilennoilla ja kotimaan lennoilla en ole ilmiötä havainnut, joten mikä saa suomalaiset taputtamaan lentäjälle, joka tekee työtään ohjatessaan konetta?

Kun bussikuski ajaa pysäkille, miksei kukaan taputa? Kun taksi ajaa perille kohteeseensa, miksei kukaan taputa? Kun juna saapuu asemalle, miksei kukaan taputa?

Taputtaminen lennon päätteeksi kuvastaa hyvin suurta epäluottamusta lentäjää kohtaan: ikään kuin kiitettäisiin siitä, että lentäjä ei ole tiputtanut konetta. Lentäjän työ on tuoda se kone turvallisesti maahan, ja kun taputatte, annatte ymmärtää, että ette olettaneet lentäjän osaavan laskeutua.

Ryanairin kone Tampere-Pirkkalan lentoasemalla. Kuva © o-p

Bussi- sekä taksikuskeille ei taputeta, vaikka kyseisille ajoneuvoille sattuu onnettomuuksia kymmeniä kertoja enemmän kuin lentokoneille. Vaikka pelkää lentämistä, se pelko ei katoa, vaikka taputtaisitte joka ikisellä lennolla koneen ohjaajalle.

Taputtaminen on täysin hyväksyttävää tilanteessa, jossa lentäjä on todella tehnyt jotakin sellaista, mikä ei kuulu normaaliin laskeutumiseen. Tästä esimerkkinä Hudson-jokeen laskeutunut Chesley B. ”Sully” Sullenberger III, joka pelasti kaikkien koneessa olleiden matkustajien hengen. Jos olisin itse ollut koneessa, olisin käynyt vielä erikseen kiittämässä kyseistä lentäjää rautaisesta ammattitaidosta.

Lentokonematkustus on maailman turvallisimpia matkustusmuotoja. Loogisempaa olisi pelätä kaikilla maassa kulkevilla ajoneuvoilla matkustamista, mutta ilmeisesti ihmisten päähän on iskostunut ajatus siitä, että lentäminen olisi jotenkin täysin normaalista poikkeava ja turvaton tapa matkustaa.

Taputatko sinä lentokoneen laskeutuessa? Jos taputat, miksi?

Lisää luettavaa

Yksi kommentti

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Marko Kaartinen, Marko. Marko said: Miksi ihmeessä ihmiset taputtavat lentokoneessa sen laskeutuessa? – http://rntst.net/m […]

Vastaa

You must be logged in to post a comment.