Kuinka Egypti sulki internetin?

tammikuu 30, 2011 4 Kommentit »

Egyptissä on ollut jo useiden päivien ajan mielenosoituksia (tai pikemminkin mellakoita), joissa on kuollut kymmeniä ja loukkaantunut tuhansia ihmisiä. Viime perjantaina maan johto esti internetin toiminnan koko maassa hallitakseen paremmin informaation kulkua.

Yli 90 prosenttia Egyptin nettiliikenteestä on siis poissa pelistä. Ilmeisesti ainoa toimintakuntoon jätetty osanen Egyptin tietoverkosta on Noor-nimisen palveluntarjoajan käsissä, ja sekin toimii hyvin huonosti. Kysymys kuuluukin, miksi kyseinen palveluntarjoaja ei sulkenut yhteyksiään samanaikaisesti muiden kanssa?

Internetin sulkeminen tapahtui muutaman kymmenen minuutin sisällä ilman automatisointia. Mitään erillistä järjestelmää, killswitchiä tai paniikkinappulaa ei käytetty. Palveluntarjoajat lopettivat toinen toisensa jälkeen ip-osoitteiden jakamisen (BGP). Samoin suljettiin myös DNS-puoli.

Suomeksi tämä takoittaa siis sitä, että Egyptin ulkopuolelta Egyptin sisäisille verkkosivuille ei pääse ja Egyptin sisäpuolella nettiin ei pääse ollenkaan. Miksi? Koska millään tietokoneella Egyptin sisällä ei ole osoitetta, eikä ulkopuolinen pysty toisaalta selvittämään Egyptin sisäpuolella olevien sivujen osoitteita.

Tietysti koko verkon sulkeminen olisi ollut helpompaa Egyptin kannalta, mutta silloin se haittaisi näkyvästi jo muiden maiden liikennettä. Käytetty ratkaisu estää Egyptin kansan välisen tiedonkulun ja toisaalta myös rajoittaa Egyptistä maailmalle saatavan tiedon määrää.

Onko internetin sulkemisessa mitään järkeä? Tuloksena on satojen tuhansien ihmisien mellakoita ja tieto liikkuu edelleen – ihmiset kyllä keksivät keinot. Se, että internet voidaan sulkea hetkessä, kertoo toki myös paljon informaatioyhteiskunnan haavoittuvuudesta.

Voisiko sama tapahtua Suomessa?

Lähteet:

How Egypt Switched Off the Internet

Egypt Leaves the Internet

Lisää luettavaa

4 kommenttia

 1. k00pa 30.1.2011 at 20.22 -

  En näe mitään syytä miksi Internet pitäisi ylipäätänsä sulkea kokonaan…

  Epäilisin että suomessa ei tämmöistä ainakaan lähitulevaisuudessa tapahdu, koska varsin vakaa maa/politiikka täällä on kun vertaa muihin maihin.

  • Marko 30.1.2011 at 20.25 -

   Sekä Suomessa yritykset alkas vastustaa tätä aika paljon, koska ulkomaankauppa toimii netin yli VOIP yms. tekniikoiden avulla aika pitkälti.
   En usko, että Suomi tulee omia ”LANeja” pitämään.

  • o-p 30.1.2011 at 20.29 -

   Jep, tuolla Egyptissä meno muistuttaa jo joiltakin osin diktatuuria.

   Internet on tiedon vapaan liikkumisen kannalta hyvin kriittinen osa nyky-yhteiskuntaa, joten sen sulkeminen saattaa osoittautua joissakin tapauksissa tehokkaaksi tavaksi rajoittaa juurikin tiedon vapaata kulkua.

   Näin on käynyt aikaisemmin muun muassa Burmassa ja Nepalissa.

   http://www.technologyreview.com/web/19474/?a=f

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Marko Kaartinen, Marko. Marko said: Kuinka Egypti sulki internetin? – http://rntst.net/l […]

Vastaa

You must be logged in to post a comment.